Bezlepkový brokolicovo-karfiolový nákyp

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g brokolice,500 g karfiolu, soľ, 200 g šunkovej salámy vcelku, 40 g masla, 40 g múky PROMIX PK, 1/4 l vody z uvarenej zeleniny, 1/4 l mlieka, 4 žĺtky, 100 g postrúhaného tvrdého syra, 4 bielky, tuk na formu

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Brokolicu a karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky a obvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody. Necháme odkvapkať na site.
2. Šunkovú salámu pokrájame na malé kocky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
3. Maslo rozpustíme a primiešame múku. Keď začne zmes peniť, za stáleho miešania prilejeme 1/4 l vody z uvarenej zeleniny a 1/4 l mlieka. Varíme niekoľko minút, pričom stále miešame.
4. Odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť a primiešame žĺtky a 75 g postrúhaného syra. Osolíme a ochutíme.
5. Do nákypovek formy vymastenej maslom striedavo navrstvíme brolkolicu a karfiol a posypeme kockami šunkovej salámy.
6. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do bešamelovo - syrovej omáčky. Rovnomerne ju nalejeme na nákyp, posypeme zvyšným syrom a na strednej priečke rúry pečieme asi 30 minút do zlatohneda.