Uzlíky s medom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500g hladkej múky špeciál alebo 400g hladkej múky a 100g hladkej celozrnnej, 300ml mlieka, 4-5 PL medu, pól kocky droždia, 2 žĺtky, 2 PL masla alebo Hery, citr. kôra a pár kvapiek vanilkovej aromy-nemusí byť
POSTUP PŘÍPRAVY
Vynikajúce páperové uzlíky, ktoré sa hodia na desiatu deťom alebo doma s džemíkom, kakaom alebo s kávičkou... fakt odporúčam vyskúšať :-)
 |
Zo surovín si vymiesime cestíčko... nemusíte sa hrať s kváskom, v poslednej dobe robím kysnuté cestá tak, že všetko dám do misky a poriadne vymiesim a pokiaľ sú dobré kvasnice, tak určite cesto krásne vykysne... ja ho prikryjem utierkou a dám pri radiátor... |
 |
A nechám kysnúť zhruba 3/4 hodinu... |
 |
Preložíme na dosku, trochu ešte premiesim a rozdelím na 12 častí... Môžete z nich urobiť aj rožky napríklad, ale ja robievam takéto uzlíky... |
 |
Z každej časti si vyšúľame šúľok :-) asi tak 30cm... |
 |
Prekrížime ho... |
 |
Jeden koniec vopcháme do otvorčeku... |
 |
Potom aj druhý a zatlačíme konce, aby sa spojili... |
 |
A prevrátime... a máme hotový uzlík... |
 |
Necháme ešte zo 10-15 minút nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom... Dáme piecť na 180 stupňov takých 15-20 minút, treba sledovať... |
 |
A tu už sú upečené... |
 |
A prekrojené... sú nadýchané a chutné od toho medíku :-) |