Kalerábová polievka krémová s krutónmi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Polievka: 2 stredne veľké kalerábiky, 2 menšie mrkvičky, maslo, mletá rasca, pšeno na zahustenie, soľ, petržlenová vňať. Krutóny: 2 krajce bieleho chleba, maslo, 2 strúčiky cesnaku

POSTUP PŘÍPRAVY

POLIEVKA:
Kaleráb pokrájame na kocky, mrkvu na kolieska.
V hrnci rozpustíme maslo (asi osmina masla), osmažíme na ňom kaleráb a mrkvu - krátko poobraciame zeleninu vareškou.
Zalejeme horúcou vodou zarovno, pridáme mletú rascu (trošku - tak medzi prsty) a krátko povaríme, kým kaleráb nezmäkne. (kto chce, môže pridať aj list "vegety" - t.j. ligúrček)
Potom pridáme za hrsť pšena a chvíľku povaríme, pekne polievku zahustí a je veľmi zdravé.
Ponorným mixérom vymixujeme všetko do krémovej konzistencie.
Na záver dochutíme soľou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
KRUTÓNY:
Chlieb pokrájame na malé kocky (kôrku môžte/nemusíte zrezať).
Na panvici rozpustíme maslo (asi osmina masla).
Pridáme prelisované 2 strúčiky cesnaku a chlieb pokrájaný na kocky.
Opekáme do zlatista a do chrumkava (obraciame, aby sa rovnomerne opekali).

Do hotovej polievky nasypeme krutóny a môžme ju zjemniť pridaním kyslej smotany.