
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
segedín: kvasená kapusta, 1 údené tofu (alebo údený tempeh, prípadne kombinácia), cibuľa, lahôdkové droždie, červená paprika, tahini, horčica knedľa: droždie, grahamová múka, vlažná voda, sóda bikarbóna
POSTUP PŘÍPRAVY
Nie sú uvedené množstvá, lebo zakaždým to robíme od oka a podľa chuti.
Na oleji si opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme na kocky nakrájané tofu (alebo tempeh), chvíľu dusíme. Zalejeme vodou plus šťava z kapusty, pridáme koreniny - červená sladká paprika, gulášové korenie, biele korenie, môže byť aj majoránka, prípadne dulse riasy alebo nori riasy. Keď nám táto zmes začne vrieť, pridáme kapustu a varíme cca 10 minút. Pred koncom dáme lyžičku horčice, zjemníme s tahini prípadne maslom, zahustíme s tebi droždím alebo kukuričnou múkou či strúhankou a kto pozná a používa, tak môže pridať umeocot :-)
Knedľa: spravíme si kvások z teplej vody + droždie. (nepridávam cukor), ale kto chce, môže si spraviť klasický kvások. Pridáme cca 500g grahamovej múky, trochu sódy bikarbóny, zamiešame a necháme kysnúť minimálne hodinu v teple. Trošku cesto narastie (ale nie ako klasická knedľa). Len jemne upravíme do tvaru malej knedle a dáme napariť - cca 40 minút. Knedľa je taká "hutnejšia" ako je klasická. Kto chce, môže pridať aj soľ :-)
![]() |
porcia pre draheho :-)) |