Šunkovo-syrové rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g polohrubej múky, 100 g celozrnnej ražnej múky, 1/2 kocky droždia, 2 dl mlieka, 2,5 dl vlažnej vody, 1 vajíčko, 50 ml oleja, 2 lyžičky cukru, 1 lyžička soli ***náplň: pasírované paradajky, cesnak, grilovacie korenie***okrúhla šunková saláma - cca 450 g, tvrdý syr - cca 300 g***celé vajíčko a lyžička vody na potieranie***pizza korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Do teplého mlieka rozmrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. Múku preosejeme, aj celozrnnú, otruby, ktoré ostanú v site, primiešame k múke,
pridáme cukor,
soľ,
premiešame, v prostriedku urobíme priestor pre kvások, vodu,
olej,
vajíčko,
vypracujeme tuhšie, ale trošku lepkavé cesto(ja som si pomohla mixérom s hnetacími hákmi),
ktoré pomúčime, zakryjeme a necháme kysnúť 90 min.
Nakysnuté cesto
preložíme na pomúčenú dosku,
prevrátime, rozdelíme na polovicu,
jednu časť vrátime do misy, druhú vyvaľkáme na hrúbku asi tak 3-4 mm, vykrojíme kolieska, ja som použila pohár o priemere 7,5 cm, krajíky cesta povyťahujeme a vrátime do misy k ďalšej polovici,
paradajky zmiešame s pretlačeným cesnakom a lyžičkou grilovacieho korenia, takto pripravenou zmesou potrieme každé koliesko
položíme koliesko šunky, aj keď bude presahovať cez cesto, nevadí, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom,
jeden koniec preložíme
a zvinieme do rolky.
preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (ale tak, aby ste konček cesta mali pod rolkou, nech sa pri pečení nerozchádza),
potrieme rozšľahaným vajíčkom rozmiešaným s trochou vody, posypeme korením, nožničkami (ide to lepšie, než nožom) môžete šikmo zastrihnúť na vrchu cesta dva otvory, jemne stočíme do tvaru rožka a dáme upiecť na 190° C dozlatista, približne 9-10 min., dĺžku pečenia si treba radšej odsledovať.
Upečené rožteky; sú výborné a mäkkučké aj na druhý deň. Z celej dávky vyjde okolo 45 kúskov.
*Dobrú chuť*