Čo so starým pečivom / zapečená rýchla večera

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pár kusov starších rožkov, aj niekoľkodňové môžu byť (alebo bageta, toastovy chlieb...čo sme nespotrebovali, kým bolo čerstvé a mäkké), 15 dkg šunky, 10 dkg údeneho a 10 dkg neúdeného syra (nakrájaný na plátky), 1 kyslá smotana a 4-5 vajec. Na ochutenie mletá rasca, trocha MČK, soľ alebo vegeta, trocha provensalskeho korenia alebo aké máte radi, olej na vymastenie plechu. Uvedené množstvá sú na klasický veľký plech s vyšším okrajom.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejako sa nám nepomíňalo pečivo, tak som dnes zužitkovala na takúto rýchlovku: vymastiť plech olejom (aj po bokoch), nahusto poklásť na dno rožky/bagetu pokrájané na kolieska (asi 1cm hrubé), na to plátky šunky (aby sa prekrývali pri okrajoch), na to syr aby sa prekrýval (striedame údený a neúdený). V miske vymiešať kyslú smotanu a vajcia, ochutiť koreninami a naliať na ostané, poroztierať, aby bola rovnomerne pokrytá celá plocha. Dáme zapiecť do rúry (vyhriata na 200 stupňov) cca 8 minút, potom znížime na cca 170 stupňov a dopečieme (povrch by mal byť mierne zhnednutý) - môj celkový čas zapekania bol cca 15 minút. Nakrájame na štvorce ako toasty a odávame ešte horúce so zeleninou (my sme k tomu mali rajčiny a červenú papriku), kyslou uhorkou, šalátom... Je to rýchle a mňamkové :-)!