Plnené košíčky z lístkového cesta
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
lístkové cesto * náplň: cibuľa + cesnak + olivový olej + diétny salám alebo šunka + sušené paradajky + 2-3 vajcia + korenie: bazalka, soľ, tvrdý syr, ľanové a sézamové semienka * na ozdobu čerstvá zelenina
POSTUP PŘÍPRAVY
Týmto receptom posielam milión pozdravov do ďalekej Austrálie mojej úžasnej a krásnej kamarátke Ivetke. Ivetka, Ty vieš prečo :-) Ďakujem Ti miliónkrát! Už sa teším, kedy sa revanšujem a odvďačím!
|
1. Najzákladnejšie dve veci, ktoré potrebujeme, je lístkové cesto a forma na tartaletky. |
|
2. Na olivovom oleji speňte cibuľu, pridajte nakrájanú šunku alebo diétny salám, |
|
3. pridajte nakrájané sušené paradajky, zmes osoľte, okoreňte, podľa potreby pridajte čo chcete, buď olivy, najemno nakrájanú papriku.... je to na Vás. Zmes som zaliala vajíčkami a urobila som redšiu praženicu. |
|
4. K forme na tartaletky potrebujete aj vykrajovačku. Z jednej strany je široká, pomocou ktorej vyčarujete košíček a z druhej strany má užší priemer, ktorým vykrojíte "vrchnáčik". Z cesta si vykrojte spodnú časť košíčkov, |
|
5. cesto poukladajte do mierne vymastenej formy, |
|
6. okraje košíčkov jemne postláčajte, aby mali po vybratí z formy krajší tvar. |
|
7. Košíčky naplňte ľubovoľnou zmesou. |
|
8. naplnené košíčky posypte strúhaným tvrdým syrom, vôbec ním nešetrite, |
|
9. Košíčky prikryte vykrojeným cestom, jemne prstami spojte, |
|
10. pretrite ich rozšľahaným vajíčkom, ochuťtte podľa svojej chuti, |
|
11. a na záver posypte ľanovými semienkami alebo sézamom, oreganom... čím len chcete. Formu vložte do rozpálenej rúry a upečte. Pri pečení som najprv formu prikryla alobalom, aby mi hneď zvrchu koláčiky nezhoreli, potom som odstránila fóliu, a koláčiky som dopiekla. |
|
12. Podávajte horúce, vynikajúce sú aj studené. Nezabudnite na kopec zeleniny. |
|
13. Hotovo a dobrú chuť. |