Plnené košíčky z lístkového cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

lístkové cesto * náplň: cibuľa + cesnak + olivový olej + diétny salám alebo šunka + sušené paradajky + 2-3 vajcia + korenie: bazalka, soľ, tvrdý syr, ľanové a sézamové semienka * na ozdobu čerstvá zelenina

POSTUP PŘÍPRAVY

Týmto receptom posielam milión pozdravov do ďalekej Austrálie mojej úžasnej a krásnej kamarátke Ivetke. Ivetka, Ty vieš prečo :-) Ďakujem Ti miliónkrát! Už sa teším, kedy sa revanšujem a odvďačím!

1. Najzákladnejšie dve veci, ktoré potrebujeme, je lístkové cesto a forma na tartaletky.
2. Na olivovom oleji speňte cibuľu, pridajte nakrájanú šunku alebo diétny salám,
3. pridajte nakrájané sušené paradajky, zmes osoľte, okoreňte, podľa potreby pridajte čo chcete, buď olivy, najemno nakrájanú papriku.... je to na Vás. Zmes som zaliala vajíčkami a urobila som redšiu praženicu.
4. K forme na tartaletky potrebujete aj vykrajovačku. Z jednej strany je široká, pomocou ktorej vyčarujete košíček a z druhej strany má užší priemer, ktorým vykrojíte "vrchnáčik". Z cesta si vykrojte spodnú časť košíčkov,
5. cesto poukladajte do mierne vymastenej formy,
6. okraje košíčkov jemne postláčajte, aby mali po vybratí z formy krajší tvar.
7. Košíčky naplňte ľubovoľnou zmesou.
8. naplnené košíčky posypte strúhaným tvrdým syrom, vôbec ním nešetrite,
9. Košíčky prikryte vykrojeným cestom, jemne prstami spojte,
10. pretrite ich rozšľahaným vajíčkom, ochuťtte podľa svojej chuti,
11. a na záver posypte ľanovými semienkami alebo sézamom, oreganom... čím len chcete. Formu vložte do rozpálenej rúry a upečte. Pri pečení som najprv formu prikryla alobalom, aby mi hneď zvrchu koláčiky nezhoreli, potom som odstránila fóliu, a koláčiky som dopiekla.
12. Podávajte horúce, vynikajúce sú aj studené. Nezabudnite na kopec zeleniny.
13. Hotovo a dobrú chuť.