Sójové boby - sposob prípravy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* sójové boby * voda *

POSTUP PŘÍPRAVY

- možno niekto nevie ako sa správne pripravujú, tak som sa rozhodla, že to dnes nafotím a možno to niekomu pomože ... pretože je to veľmi hodnotná, výživná a cenná strukovina, obsahuje strašne veľa bielkovín, železo, vitamíny skupiny B a hodnotný rastlinný tuk . Zo všetkých strukovín je najvýživnejšia a svojimi vlastnosťami sa veľmi podobá živočíšnym zdrojom bielkovín .................... tak kto má záujem - mrknite sa na postup :)

- tak na začiatok - túto som použila /450g balenie/
- sóju poriadne prepláchneme a preberieme od prípadných nečistot
- premytú sóju zalejeme horúcou vodou / nie vriacou, počkajte nejaké 2-3 min, a potom zalejte/ na 30 min, aby sa z nej odstránila prípadná horkosť
- potom vodu zlejte a zalejte studenou čistou vodou a dajte do chladničky na min 12-16 hod namočiť / moja sa močila 20 hod/
- po namočení v tej istej vode ako sa močila sóju budeme variť , do hrnca dáme 2 PL oleja aby nekypela / to tu v komentároch poradila Darinka /Danda/, keďže ja som o tom ešte nevedela, varila som bez oleja ... ak by sme mali vody málo dolejte .....
- varíme min 30 min pri odokrytej pokrievke, lebo takto pení ... potom ju varím pri poodchýlenej pokrievke .... celková doba varenia trvá 2 - 2 1/2 hod .... po 2 hod varenia ju ochutnajte, či je uvarená, lebo príliš dlhým varením sója nanovo stvrdne ... moja sa varila 2 hod 15 min ..... (ak by sa Vám príliš vody vyparilo dolievajte vždy horúcu vodu)
- po uvarení zlejte do cedníka a nechajte vychladnúť ... a máme hotovo .... možete ju hneď konzumovať, pridávať do polievok, šalátov, zemiakov, nátierok a pod .... ja si ju po vychladnutí naporcujem do mikr.sáčikov a mrazím a kedy potrebujem, vytiahnem z mrazáku ... lebo príprava je ozaj zdĺhavá, ale oplatí sa :) - už len kvoli vitamínom
- a hotovka ..... nejem sójové maso, to skutočne nemusím, rastie mi v krku a doma by mi ho nik nejedol, nech by som ho pripravila na akýkoľvek sposob, nanajvýš som ochotná zúžitkovať ešte sójovú drť aj to rozhodne spolu s masom ... no, každý máme svoje chute ... ja osobne si pripravím radšej takto tieto boby a tie nie je problém, že by mi ich nik nechcel zjesť :)