Banánovo-jahodové muffiny 1*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 salky masla alebo Palmarinu * 3/4 salky cukru (obycajneho alebo hnedeho) * 2 vajicka * 1 CL vanilkovej esencie alebo balicek vanilkoveho cukru * 2 velke (pre)zrele banany * 1 salka mrazenych alebo cerstvych jahod (ked mate,kludne dajte aj 1,5salky)* 2 a 1/4 salky polohrubej muky (ja som dala 2 salky polohr. a 1/4 salky celozrnnej) * 1 CL prasku do peciva * 1/2 CL sody bikarbony * 1/2 CL skorice (prip.menej, ked nemate radi, nemusi byt vobec) * stipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

.....vazne vynikajuce...
moj tip: kto ma rad nech prida do cesta nasekanu bielu cokoladu :o)

Potrebne suroviny. Pouzila som 2,5dl salku a cesto sa mi zvysilo. Na konci dam foto ako som si s tym narychlo poradila. Pokial mate kosicky, v ktorych sa da piect aj mimo formy, kludne pouzite taku istu salku, ked mate len 1 formu, pouzite radsej 2dl salku. A keby ste mali take male banany ako ja, dajte rovno 3ks, ja som viac nemala.
Jahody nakrajame na mensie kusky. Ked pouzijete mrazene ako ja, treba ich krajat este napoly zmrazene a nechat dobre odkvapkat na sitku.
Roztopime si maslo. Mozete pouzit tradicne maslo alebo Palmarin,ja som miesala, mala som zvysok Palmarinu.
Vidlickou roztlacime banany
V miske vymiesame cele vajicka, krystal. cukor a vanilku (esenciu alebo vanilk.cukor). Staci varechou, netreba vytahovat slahac.
Pridame roztlacene banany, vymiesame. Primiesame roztopene maslo.
Muku, kypriaci prasok, sodu, sol a skoricu si poriadne premiesame. Do mucnej zmesy OPATRNE primiesame nakrajane jahody. Mrazene vmiesavame naozaj pomalicky, aby sa uplne nepomliazdili,ale oddelili sa od seba a obalili v muke.
Do mucnej zmesy primiesame tekutu a zlahka premiesame. Opat pozor na dlhe a "drsne" miesanie, jahody maju zostat aspon ako-tak v kuse. Miesame rychlo a len kym sa vsetky prisady nespoja, lebo ked to s miesanim prezenieme, muffinky nebudu nadychane. Pokial ste pridavali aj celozrnnu muku, treba pridat trosku mlieka, aby zmes bola vlacna, sice husta,ale nie "betonova".
Formu si vymastime a vysypeme mukou, resp. vylozime kosickami. Plnime cestom (cca 1 kopcovita PL cesta do 1 jamky, podla velkosti muffin)
Pecieme v rure vyhriatej na cca 160 stupnov asi 20-30 min. treba prisposobit vlastnej rure. najlepsie je vyskusat spajlou,ci su z vnutra prepecene.
A ako som spominala, cesto sa mi zvysilo, tak som narychlo vystlala taky ten stred z babovkovej formy alobalom, vymastila a vysypala ho mukou a v nom upiekla 1 velky bonusovy muffin. (piekol sa samozrejme dlhsie ako tie vo forme) ;o)