Banánovo-jahodové muffiny 1*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 salky masla alebo Palmarinu * 3/4 salky cukru (obycajneho alebo hnedeho) * 2 vajicka * 1 CL vanilkovej esencie alebo balicek vanilkoveho cukru * 2 velke (pre)zrele banany * 1 salka mrazenych alebo cerstvych jahod (ked mate,kludne dajte aj 1,5salky)* 2 a 1/4 salky polohrubej muky (ja som dala 2 salky polohr. a 1/4 salky celozrnnej) * 1 CL prasku do peciva * 1/2 CL sody bikarbony * 1/2 CL skorice (prip.menej, ked nemate radi, nemusi byt vobec) * stipka soli
POSTUP PŘÍPRAVY
.....vazne vynikajuce...
moj tip: kto ma rad nech prida do cesta nasekanu bielu cokoladu :o)
 |
Potrebne suroviny. Pouzila som 2,5dl salku a cesto sa mi zvysilo. Na konci dam foto ako som si s tym narychlo poradila. Pokial mate kosicky, v ktorych sa da piect aj mimo formy, kludne pouzite taku istu salku, ked mate len 1 formu, pouzite radsej 2dl salku. A keby ste mali take male banany ako ja, dajte rovno 3ks, ja som viac nemala. |
 |
Jahody nakrajame na mensie kusky. Ked pouzijete mrazene ako ja, treba ich krajat este napoly zmrazene a nechat dobre odkvapkat na sitku. |
 |
Roztopime si maslo. Mozete pouzit tradicne maslo alebo Palmarin,ja som miesala, mala som zvysok Palmarinu. |
 |
Vidlickou roztlacime banany |
 |
V miske vymiesame cele vajicka, krystal. cukor a vanilku (esenciu alebo vanilk.cukor). Staci varechou, netreba vytahovat slahac. |
 |
Pridame roztlacene banany, vymiesame. Primiesame roztopene maslo. |
 |
Muku, kypriaci prasok, sodu, sol a skoricu si poriadne premiesame. Do mucnej zmesy OPATRNE primiesame nakrajane jahody. Mrazene vmiesavame naozaj pomalicky, aby sa uplne nepomliazdili,ale oddelili sa od seba a obalili v muke. |
 |
Do mucnej zmesy primiesame tekutu a zlahka premiesame. Opat pozor na dlhe a "drsne" miesanie, jahody maju zostat aspon ako-tak v kuse. Miesame rychlo a len kym sa vsetky prisady nespoja, lebo ked to s miesanim prezenieme, muffinky nebudu nadychane. Pokial ste pridavali aj celozrnnu muku, treba pridat trosku mlieka, aby zmes bola vlacna, sice husta,ale nie "betonova". |
 |
Formu si vymastime a vysypeme mukou, resp. vylozime kosickami. Plnime cestom (cca 1 kopcovita PL cesta do 1 jamky, podla velkosti muffin) |
 |
Pecieme v rure vyhriatej na cca 160 stupnov asi 20-30 min. treba prisposobit vlastnej rure. najlepsie je vyskusat spajlou,ci su z vnutra prepecene. |
 |
A ako som spominala, cesto sa mi zvysilo, tak som narychlo vystlala taky ten stred z babovkovej formy alobalom, vymastila a vysypala ho mukou a v nom upiekla 1 velky bonusovy muffin. (piekol sa samozrejme dlhsie ako tie vo forme) ;o) |