Moje vianočné menu 2009



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

podľa jednotlivých receptušov

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky, nemamičky, kamarátky, známe aj neznáme... prišlo mi opäť niekoľko mailíkov s otázkami, prečo nepridávam nekakie receptuše sem na mmb... tak som sa po niekoľkoročnom zvažovaní rozhodla, že prečo nie... že svet je krááásny :-)) a žiadne ošklivé a urážajúce maily ma predsa nemôžu rozhodiť... Som už veľká, zmúdrela som a nad ľudskou závisťou sa už iba smejem... ľudia naozaj závidia aj to, čo človek robí zadarmo a len tak.... z lásky :-) a tak sa vraciam :-). Pridávam moje vianočné menu, ktoré som nerobila na Štedrý večer - ale počas celých sviatkov. Možno nájdete inšpiráciu, možno nie... Každopádne sa neprikláňam k tradičnému slovenskému menu, ale robím ľahšie jedlá z rýb, kreviet, ovocia... aby mi po Vianociach nevyliezli špeky a faldíky spod novej sukienky od Ježiška. Po 30-ke by už mal ukladať zákon rátať kalórie :-)) Teda hovorím za seba... Jednotlivé recepty nahodím - veľkú väčšinu som stihla nafotiť a ak niektoré nenájdete, tak smola :-)) asi ho potom nenájdem ani doma v počítači. Tak ďakujem, dievčence, za prečítanie tohto dlhého postupu prípravy :-)

1. Oplátky musia byť.. či chcem alebo nechcem tradičné menu. Tento rok som sa rozhodla oplatky aj upiecť... ale holt.. každý nemôže vedieť všetko!
2. Makové pupáky. Recept zjednodušený pre modernú mladú žienku, ktorá sa chce stihnúť aj nalíčiť. Išla som sa zadrhnúť od dobroty... Predsa len je to jedlo, ktoré robím asi raz za uhorský rok iba za podmienky, že si na neho spomeniem. Robím ho zo starších rohlíkov, ktoré zalejem horúcim mliekom, pridám práškový cukor a pomletý mak a falošné pupáčiky sú na svete.
3. Anglická krémová polievka. Túto polievku robievam každý rok, recept mám určite vo svojom albume cca 2 roky dozadu. Ak ho nájdem, pridám ho do komentára k tomuto "meničku".
4. Losos marinovaný v olivovom oleji, šafráne a bielom víne. Ospravedlňujem sa za fotku, je hrozná!
5. Zemiakový šalát. Nerobila som klasický s majonézou, ale s bielym jogurtom a kyslou smotanou.
6. Camembertová misa s krevetami a mozarellou. Na olivovom oleji som osmahla dva väčšie camemberty, do toho som pridala marinované krevety, na misu som zatiaľ nalámala ľadový šalát, pridala som mozarellové gulôčky, cherry paradajky, neskôr camemberty a krevetky.... Vynikajúca misa pre 3-4 osôbky resp. 2 osôbky moc vyhladované.
7. Lososová chuťovka s medovoôhorčicocou omáčkou. Údený losos vyzerá fantasticky. Pod ním je cottage syr, ozdoba čakanka, ľadový šalát a mozarella.
8. Krevetová lahôdka. Krevety milujem! Och och krevety... nemá doma niekto chovnú stanicu? :-) Zaväzujem sa stálym odberom.
9. Lososová dobrôtka s čakankou. Móc dobrééé.
10. Krabí šalát.
11. Pangasius s čakankou.
11a. Pangasius zapekaný so šampiňónmi a syrom.
12. Ryba na ázijský spôsob - marinovaná v zázvore so smotanou.
13. Vynikajúci chlebík s údeným lososom a mozarellou.
14. Tuniaková chuťovka s garnátmi.
15. Zapečené krekry so cherry paradajočkami a syrom. Výborná chuťovka pre návštevu.
16. Plnené košíčky z lístkového cesta. Bambule, odporúčam vyskúšať a plniť hocičím, "co dum dal". :-)
17. Slané krekry s avokádovou nátierkou.
18. Vianočný mexický ovocný šalát.
19. Ovocný šalát so sľahačkovou smotanou.
20. Palacinky s tvarohovo-škoricovou plnkou a drobným ovocím.
21. Palacinky so zmrzlinou.
22. Čučoriedkový dezert s čiernymi ríbezľami.
23. Kiwi dezert so smotanou.
24. Kiwi vo vínovom želé.
25. No a ešte mi tu ostali nekakie koláčiky. Zákusok som nestihla upiecť ani jeden... Ale nevadí, dúfam sa dožijem ďalších Vianoc :-) Toto sú husárske orechové gombičky s bielou a tmavou čokoládou.
26. Grankové stromčeky plnené grankovou plnkou. Ako stvorené pre moje grankové detváky.
27. Čokoládové srdiečka.
28. Kávové vejáriky zlepené nutellou.
29. Kávové vejáriky s orechmi.
30. Slivkové... vlastne slivovičkové trojuholníčky obaľované v práškovom cukre. Zmizli z povrchu tanierového deň po Vianociach. Váži si tu niekto moju nočnú drinu?!!! :-))
31. Mramorové koláčiky.
32. Gaštanové rohlíčky.
33. Kokosové toliariky.
34. Chilli šuhajdy. Áno, áno, pre labužníkov! Kvalitná čokoláda, orechy, oriešky, mandle a chilli papričky. Totálna mňamóza!
35. Bielkové sucháriky s orechami.