Masarykove koláčiky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300g hladkej múky, 100g práškového cukru, 200g masla (ja som dala pol na pol maslo a heru), 1 polievková lyžica kakaa, 2 žĺtky, 170g celých lieskovcov aj so šupkou (treba vopred namočiť na aspoň na 1 hodinu do vody).

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto koláčiky som ochutnala cez sviatky u kamošky a hneď som ich doma vyskúšala. Ide o koláčiky, ktoré vymyslela gazdiná prezidenta T.G. Masaryka a on ich vraj mal veľmi rád. Sú ozaj chutné! Takže:

Zmiešame suché prísady, pridáme maslo a žĺtky, zmiesiť - keď masa začne byť kompaktná, pridať zliate lieskovce. Vytvarovať valček (priemer cca 4cm), zabaliť do alobalu a dať odstáť cez noc do chladničky. Potom nakrájať ozaj ostrým nožom na cca 0,5-0,7cm kolieska (v pohode sa tie celé lieskovce dali nakrájať) a upiecť doružova (ja som mala nastavenú trúbu na 170 stupňov a piekla som ich na plechu vystlanom papierom na pečenie cca 15 minút). Nedávajte ich tesne vedľa seba na plechu, lebo trocha nabehnú. Po vychladnutí obaľovať kolieska v práškovom cukre (ja som zmiešala práškový cukor, jeden vanilkový a lyžicu kakaa). Ale pekne vyzerajú a chutia aj neobalené. Dá sa urobiť aj svetlá varianta, bez pridania kakaa do cesta - fotky aj obr. postup som objavila potom aj na českom MMB u Dáši V. (onasi), ja som fotiť nestíhala).