Skalický trdelník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
SKALICKÝ TRDELNÍK DÁVKA: 1 kg. 0,8 kg polohrubej múky 0,2 kg hladkej múky 12 dkg rozpusteného masla 0,1 l oleja 1 celé vajce, 4 žĺtky 15 dkg cukru ( kryštálu) 2,5 dkg droždia Štipka soli . postrúhať necelú polovičku muškátového orieška, citrónovú kôru, 0,02 rumu, vlažné mlieko
POSTUP PŘÍPRAVY
POSTUP :
Pripravíme si kvások. Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, citrónovú kôru, 4 žĺtka, 1 celé vajce, 12 dkg roztopeného masla, 0.01 l oleja (najlepšie slnečnicový), 0,02 l rumu, postrúhaný muškátový oriešok, nakysnutý kvások , vlažné mlieko. Vypracujeme cesto. Necháme nakysnúť. Nakysnuté rozdelíme na 0,5 kg bochánky , necháme odpočinúť a vyšúlame asi 1 cm hrubého hada,(dĺžka podľa potreby) necháme chvíľu pokysnúť a namotávame vedľa seba na rúrku. Pošúľame na doske aby sa cesto spojilo.
Namotané natrieme pošľahaným bielkom
obalíme v drobenke : vanilkový cukor, polohrubú múku práškový cukor, 15 dkg,0,08 masla rozdrobíme. A postrúhané orechy. Necháme pokysnúť, pomastíme sádlom.(maslom) Upečieme a ešte za tepla posypeme : 2 vanilkové cukre a 0,3 kg práškového cukru.....http://tv.sme.sk/v/14772/za-dnesne-trdelniky-by-mali-trestat.html
 |
Nakysnuté cesto rozdelíme na bochánky a vyšúľame hada. |
 |
Namotáme na rúrku pováľame na doske aby sa cesto spojilo. |
 |
Namotané potrieme pošľahaným bielkom. |
 |
Obalíme v drobenke s posekanými ( postrúhanými vlašskými orechmi.) Najlepšie na pečiacom alebo pod. papieri na stole. |
 |
Necháme pokysnúť. |
 |
Upečieme. Doma v rúre. |
 |
Upečený strasieme z rúrky a ešte za tepla bohato posypeme cukrom zmiešaným s vanilkovým. |
 |
Nakrájame a dobrú chuť |
 |
Jednoduchší postup: Cesto roztiahneme na vymastený plech, pomastíme masťou,bielkom, posypeme drobenkou s orechami , upečieme, posypeme cukrom a nakrájame. Skúste a rodina Vás bude zbožňovať. Výborné na raňajky. |