Karfiolovo-syrové kroketky s horčicovým dressingom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KROKETKY: karfiol * 200 g tvrdý nastrúhaný syr * 2-3 vajíčka * soľ * 1 zemiakové cesto v prášku * strúhanka na obaľovanie * olej na vysmážanie
DRESSING: kyslá smotana * 3 polievkové lyžice horčice * 2 roztlačené varené žĺtka * soľ
PRÍLOHA: dusené alebo pečené zemiaky, resp. samotné kroketky so zeleninou

POSTUP PŘÍPRAVY

Nižšie. A ide sa na vec:

1. Uvaríme si karfiol v slanej vode a poriadne "dosucha" ho necháme odkvapkať.
2. Nastrúhame si kopec tvrdého syra. Ja dávam syra veľa, do tohto receptu kupujem väčšie balenie - dobrých 250 - 300 g.
3. Do veľkej misy dajte karfiol, pretlačte ho a pridajte celé zemiakové cesto v prášku.
4. Do toho pridajte vajíčka, soľ, na zahustenie trocha strúhanky.
5. Nakoniec pridajte syr. Cestíčko musí byť husté, aby sa dali formovať guľky. Neskôr som ho miesila rukou, je to pohodlnejšie a rýchlejšie.
6. Najobľúbenejšia časť varenia - robenie gulôčok. Sprvoti Vás to aj bude baviť, ale pri tridsiatej guli už toho budete mať plné zuby a Vaše dieťatko to bude stále baviť. Kroketky obaľujeme v strúhanke.
7. Takto Laurinka vyrábala gulôčky. Bola veľmi šikovná a úplne vyšinutá od radosti. Dokonca vrieskala od šťastia, keď sa mohla "zašpiniť". Strašne moc a strašne dlho ju to bavilo, zatiaľ čo ja som vysmážala kroketky v horúcom oleji.
8. A ja som zatiaľ vysmážala kroketky pospevujúc si pri tom pesničky z rádia.
9. Toto je moja porcia.... horčicový dressing v strede, ozdobené malými rajčinkami.
10. Toto ockova porcia. Pre dokončenie receptu uvádzam dressing: zmiešala som kyslú smotanu s 2 uvarenými žĺtkami, pomlela som do toho morskú soľ a primiešala dve lyžice horčice. Dressing bol podľa nás lepší ako tatarská omáčka. Podávam k tomu zemiakové pyré alebo dusené zemiaky na cibuľke.