
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g mletých orechov (alebo varianta 2 - 250 g), 300 g múky promix pk (alebo varianta 2 - 250 g), 500 ml šlahačkovej smotany, 200 - 250 g cukru (hnedého), podľa toho, akú sladkú chcete mať, 5 vajec, hrozienka (nemusia byť), 1 prášok do pečiva, alebo kopcovitá lyžička sody bikarbony (pre bezlepkáčov je lepšia, lebo niektoré prášky do pečiva obsahujú múku), kopcovitá lyžička guarovej gumy (nemusí byť, mám to odskúšané aj bez nej, ale s gumou, je cesto vláčnejšie, menej sa trúsi)
POSTUP PŘÍPRAVY
1. sypké suroviny dobre premiešať vo väčšej miske
2. potom pridať smotanu a vajcia a dobre premiešať metličkou
3. formu potrieť olejom a vysypať bezlepkovou strúhankou, alebo múkou
4. hmotu vyliať do formy a piecť pri 160-180°C, cca 45 min
z polovičnej dávky je možné urobiť bábovku do klasickej formy (kónickej)
![]() |
hotovo, uz len krajat a zdobit praskovym cukrom, pripadne ovocim babovka vydrzi v zabalena v sacku len tak pri izbovej teplote, nevyschne a nepokazi sa :-)) |