♥ HARUĽA (zemiakové placky) - recept po prababičke ♥



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Milé kucháročky... Pre tie, ktoré ste nevedeli, čo je to tá HARUĽA, pridávam recept na našu rodinnú. A že je to lahôdka k zakusnutiu netreba dva krát hovoriť :-) Pre 4 osoby potrebujeme - 8-10 zemiakov (podľa veľkosti), 2 vajíčka, majoránku, koľko zemiakov, toľko strúčikov cesnaku, korenie, soľ, vegetu, papriku, 2PL hl.múky, masť a olej.

POSTUP PŘÍPRAVY

...v postupe :-)

Z tohto množstva som použila 8 zemiačkov, z ostatných som Miškovi robila kašu... Bude to množstvo pre 4 osoby.
Na jemno si postrúhame...ako keď strúhame mrkvu, alebo zemiaky na halušky...
2 vajcia - celé - šups tam s nimi...
Lyžička soli... Nebojte sa dať ozaj lyžičku, zemiaky veľa soli napijú...
Za kopcovitú lyžicu majoránky...
Podľa chuti vegety - Podravky...ja dávam na špičku lyžičky.
Korenia podľa chuti...ja dávam pol kávovej lyžičky.
Na špičku lyžičky červenej papriky. Výborná je aj štiplavá, ale ja dávam sladkú, pretože z placiek zobká aj Miško...
Strúčikov cesnaku toľko, koľko zemiakov...
Ja 3/4 pretláčam a 1/4 posekám nožom, lebo to tak máme v recepte a chutí nám to.
Nakoniec pridáme 2PL hladkej múky. Rukou premiešame...jeden prst oblizneme, ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak...:-)
Na panvicu dáme 1:1 masť a olej...tak to má tú správnu "dedinskú" chuť... týmto nechcem uraziť nikoho z dediny - práve naopak. Nie je nad recepty starých materí.
A opekáme na stredne silnom ohni. Keď robíte haruľu prvý krát a nemáte osvedčené množstvo soli "v oku" opečte si na panvici iba jednu haruľu a ochutnajte...ak je soli dosť je dobre, ak je málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak do cesta...:-) tak isto, ako sme postupovali pri koštovke cesta.
Opekáme z oboch strán do zlatista... Placky dávkujem na panvicu klasickou polievkovou lyžicou, na jednu haruľu stačí jedna kopcovitá lyžica, ktorou masu pekne rozotriem po panvici na hrúbku cca 4mm...ale záleží na Vás, aké máte radi.
Ukladáme do hrnca na servítky, aby prebytočný tuk odtiekol...a papáme :-)
Počas opekania sa v miske s masou vytvorí takáto hnedá vodička. Je to zo zemiakov, ktoré pustili šťavu... Ja ju lyžičkou vylievam, inak je cesto veľmi riedke a pokiaľ by ste pridali múku na zhustenie, už by boli tvrdšie, chrumkavejšie...
Nestihla som nafotiť náš spôsob servírovania, tak iba popíšem.. My si na každú haruľu dávame lyžičku kyslej smotany, rozotrieme po povrchu. Jeme rukami, zrolujeme si ju ako palacinku a papkáme. Zapíjame zakysankou. Ale výborné sú aj samostatne. Taktiež sú fantastické aj o 3dni. Dajú sa jesť za studena, aj za tepla, na raňajky, obed aj večeru... :-) Dobrú chuť !
fotečka pre inšpiráciu z internetu...