Ruské vajcia



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

vlašský šalát, 10 uvarených vajec, 10 dkg suchej salámy (vysočina, malokarpatská, nitran kto akú má rád), 1 malá konzerva hrášku, 150 g tatarskej omáčky, 125 ml šľahačkovej smotany, kápia na ozdobenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si pripravíme vlašský šalát z 30 dkg diétnej salámy (pokrájať na pásiky), 4-5 väčších zemiakov uvariť v šupe (pretlačiť), 4 kyslé uhorky, 2 cibule, troška hrášku, 2-3 uvarené vajcia, 1 tatarska omáčka, 2-3 lyžice kečupu, 1 lyžice horčice. Všetko pokrájame a premiešame. Do trošku vody z uhoriek zamiešame asi 1 lyžicu práškového cukru a trošku mletého korenia. Posolíme a dobre zamiešame.

Vlašský šalát navrstvíme na dno misy do tvaru mierného kopčeka, do šalátu rovnomerne umiestnime 10 vajec, potom si rozriedime 150 g tatarskej omáčky s 125 ml šľahačkovej smotany alebo menej smotany tak aby to nebolo príliž riedke a aby nám to nestekalo keď budeme polievať vajíčka. Popolievame s tým vajíčka a necháme to pozatekať aj medzi vajíčka. Každé koliesko suchej salámy narežeme od stredu ku kraju, stočíme do kornútka a striedavo poukladáme medzi vajíčka po celej mise podľa vlastnej fantázie. Do každého salámového kornútka nasypeme hrášok. Na každé vajíčko pripneme špáradlom kápiu a hrášok. Misu môžeme ešte dozdopiť aj niečim iným podľa svojej fantázie dobrú chuť!

Takúto sme robili minulý rok.