Jablkový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Potrebujeme:
• 400 g hladkej múky
• 120g práškového cukru
• 1 Hera
• ½ prášku do pečiva
• 4 žĺtky
Plnka:
• 2 kg jabĺk
• kryš.cukor
• rozbité lieskové orechy
• hrsť hrozienok
• 2 vanilkové cukry
• škorica, ( príp.2 X škoricový cukor)
POSTUP PŘÍPRAVY
Všetko zmiešame a vypracujeme cesto. 1/3 z neho dáme do mrazničky a 2/3 natiahneme na suchý plech.
Plnku z jabĺk natrieme na cesto, na ňu natrieme sneh z 4 bielkov , do ktorého sme pridali 4 lyžice práškového cukru.
Poslednú tretinu cesta vyberieme z mrazničky a nastrúhame na vrch koláča.
Pečieme cca 30 minút.
 |
Vymiesime cesto |
 |
1/3 cesta odložime do mrazničky |
 |
2/3 cesta prstamii roztlačime na plech. Plech použite vyšši. Plnka má asi 7cm |
 |
Pripravíme plnku. Jablka nastruhame na hrubšie. Lieskovce roztlčieme len tlčikom na mäso. Hrozienka nie je nutne namačať. |
 |
Jablnkovu plnku natrieme na kolač |
 |
Vyšlahame tuhy sneh zo 4 bielkov. Do snehu jemne primiešame 4 lyžice práškového cukru |
 |
Sneh natrieme na jablkovu plnku |
 |
Vyberieme cesto z mrazničky a nastruhame ho na kolac. Najlepsie na struhadle na uhorky (plátky). Dáme upiecť |
 |
Dobrú chuť |