*♥* Sušienky *♥* ale pozor! návykové!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*Základná hmota - * 150 g masla, 4 PL medu, 4 PL mlieka, 1 H ovsených vločiek, 1 H hladkej múky, 1/2 H hnedého cukru, 1/2 H kokosu, 1 PL kandizovanej pomarančovej kôry, 1 čL kakaa, 1,5 čL škorice, 1,5 čL sódy bikarbóny * * Prídavok ku základnej hmote - * 3/4 H hrubo zomletých vlašských orechov, 1/2 H nelúpaných mandlí*, 2 - 3 sušené figy ( nemusí byť), hrozienka (nemusí byť), čokoláda (nemusí byť). Orechy a mandle môžeme nahradiť alebo skombinovať so sezamom, slnečnicovými alebo tekvicovými jadierkami podľa vlastnej úvahy alebo chute.

POSTUP PŘÍPRAVY

Maslo, med, mlieko, kakao a škoricu dáme do rajnice a zohrejeme, aby zmes skvapalnela. Nevaríme, len zohrejeme a odstavíme, maslo necháme roztopiť.
Do misy dáme prebraté vločky, múku, cukor, kokos, pomarančovú kôru a prilejeme tekutú medovo-maslovú zmes. Varechou poriadne premiešame a máme pripravenú základnú hmotu, do ktorej vmiešame prídavok podľa toho, čo nám chutí - hrubo mleté orechy, mandle. Alebo si môžeme pripraviť zmes semienok s hrozienkami, orechovú zmes (buráky, pistácie, lieskovce, macadamia atď.) s hrubo posekanou čokoládou, skrátka podľa vlastnej fantázie alebo toho, čo máme k dispozícii.
Nakoniec pridáme sódu bikarbónu a dobre zamiešame.
Zmes je pomerne hustá. Čajovou lyžičkou odoberáme kúsok hmoty a vlhkými rukami z nej formujeme guľôčky veľkosti orecha. Kladieme ich na plech s PNP s väčšími rozostupmi, lebo guľôčky sa roztečú. Pečieme pri 170°C asi 8 - 10 minút.

Prípravu hmoty na sušienky som nefotila, veď na tom nič nie je... len sa varechou pomiešajú ingrediencie. Keď som piekla prvú várku, do cesta som pridávala iba orechy a tie mandle, a to v uvedených množstvách. Nedávala som nič iné a guličky sa pri pečení roztiekli na takéto placičky.
Keďže boli až príliš dobré a chrumkavučké a akoby samé skákali do ruky a do pusy, pustila som sa do druhej várky. Urobila som hustejšiu hmotu, okrem orechov a mandlí v uvedených množstvách som pridala aj slnečnicu, sezam, posekané figy a čokoládu nahrubo. Rozostupy trocha väčšie, aby sa mi nezlepili ako tie prvé.
Pečú sa krátko, stačí len 8 - 10 minút pri 170°C. Táto druhá várka sa tak neroztiekla, keďže hmota bola hustejšia.
Hotová druhá várka
Môžu sa pofŕkať čokoládou, ale nie je to nutné. Ja som čokoládovala len tie z prvej várky, tie placatejšie.
Odporúčam ich tým, ktorí radi chrumkajú a nemajú radi presladené a krémové veci.