Cesnaková polievka s plávajúcimi očami podľa starej mamy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

veľa, ale naozaj veľa cesnaku * voda * zemiaky * vajíčka podľa počtu rodinných členov * šľahačková smotana * polohrubá múka * soľ * starší chlieb na kocky do polievky * olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som zdedila po mojej babičke, recept je vynikajúci, jednoduchý, zvládne ho každá aj začínajúca mamička/nemamička, resp. ocko/neocko, všetkým bude chutiť a zožnete veľký úspech. Všetky ingrediencie máte určite stále doma, a za 20 minút máte uvarenú výbornú zdravú polievku, po ktorej sa Vám možno zníži tlak, ale bude to iba dočasný stav, nebude treba ani vyberať tlakomer z kredenca.

1. Suroviny do polievky.
2. Načistite si veľa cesneku, ja dávam vždy všetok, ktorý mám doma. Čím je v polievke viac cesneku, tým je chuť výraznejšia a viac sa podobá na "dávne" polievky, ktoré varievali naše babičky.
3. Na oleji si speňte roztlačený alebo postrúhaný cesnak. Ja cesnak strúham na obyčajnom strúhadle.
4. Keď bude cesnak opražený, zalejte 3 litrami vody a osoľte.
5. Medzitým si očistite zopár zemiakov a nakrájajte na malé kocky. Vodu s cesnakom zatiaľ nechajte variť, keď máte očistené zemiaky, pridajte ich do hrnca. Laura mi za tú dobu zatiaľ zjedla skoro všetky zemiaky, jej chutia iba surové.
6. Malilinkaté zemiačky sa už varia domäkka.
7. V miske si zatiaľ rozmiešame šľahačkovú smotanu so 4 lyžicami polohrubej múky.
8. Pridajte trocha mlieka, nech je zmes redšia a vymiešajte dohladka. Ak sa Vám to nepodarí úplne dohladka, vôbec nevadí, do polievky to precedíte cez sitko.
9. Laurinke sa šmykla rúčka a oblievala kuchynskú linku "širinu-marinu" - ako hovorievala moja nebohá babička.
10. Zmes nalejeme do hrnca cez sitko, precedíme hrčky z múky a necháme prejsť varom. Medzitým si rozbijeme vajíčka do pohára.
11. Vajíčka rozbíjame opatrne, pretože ich vkladáme do hrnca tak, aby sa nerozliali, ale aby ostali vcelku, pokiaľ možno aj s bielkom. Lejte ich opatrne, aby sa neoddelili od bielka, aby vytvorili peknú perinku okolo žĺtka. Vajec dávam toľko do polievky, aby sa ušlo každému členovi rodiny.
11.a. Laurinkina vajíčková prvotina. Dovolila som jej opatrne rozklepnúť vajíčko, na prvý pokus to bolo výborné!!! Žĺtok ostal nepoškodený, ako som jej vysvetlila a tak mohol cestovať do polievky.
12. Necháme uvariť vajíčka, takých 10 minút, zatiaľ si pokrájame starší chlieb na drobné kocky...
13. Osmahneme na troche oleja dochrumkava.
14. A hotovo! Vedľa osmahnutých kociek pláva celé vajíčko aj s bielkom, tu nastáva pravý moment, aby som vysvetlila, prečo sa v polievke varia oči.