Cesnaková polievka s plávajúcimi očami podľa starej mamy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
veľa, ale naozaj veľa cesnaku * voda * zemiaky * vajíčka podľa počtu rodinných členov * šľahačková smotana * polohrubá múka * soľ * starší chlieb na kocky do polievky * olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept som zdedila po mojej babičke, recept je vynikajúci, jednoduchý, zvládne ho každá aj začínajúca mamička/nemamička, resp. ocko/neocko, všetkým bude chutiť a zožnete veľký úspech. Všetky ingrediencie máte určite stále doma, a za 20 minút máte uvarenú výbornú zdravú polievku, po ktorej sa Vám možno zníži tlak, ale bude to iba dočasný stav, nebude treba ani vyberať tlakomer z kredenca.
 |
1. Suroviny do polievky. |
 |
2. Načistite si veľa cesneku, ja dávam vždy všetok, ktorý mám doma. Čím je v polievke viac cesneku, tým je chuť výraznejšia a viac sa podobá na "dávne" polievky, ktoré varievali naše babičky. |
 |
3. Na oleji si speňte roztlačený alebo postrúhaný cesnak. Ja cesnak strúham na obyčajnom strúhadle. |
 |
4. Keď bude cesnak opražený, zalejte 3 litrami vody a osoľte. |
 |
5. Medzitým si očistite zopár zemiakov a nakrájajte na malé kocky. Vodu s cesnakom zatiaľ nechajte variť, keď máte očistené zemiaky, pridajte ich do hrnca. Laura mi za tú dobu zatiaľ zjedla skoro všetky zemiaky, jej chutia iba surové. |
 |
6. Malilinkaté zemiačky sa už varia domäkka. |
 |
7. V miske si zatiaľ rozmiešame šľahačkovú smotanu so 4 lyžicami polohrubej múky. |
 |
8. Pridajte trocha mlieka, nech je zmes redšia a vymiešajte dohladka. Ak sa Vám to nepodarí úplne dohladka, vôbec nevadí, do polievky to precedíte cez sitko. |
 |
9. Laurinke sa šmykla rúčka a oblievala kuchynskú linku "širinu-marinu" - ako hovorievala moja nebohá babička. |
 |
10. Zmes nalejeme do hrnca cez sitko, precedíme hrčky z múky a necháme prejsť varom. Medzitým si rozbijeme vajíčka do pohára. |
 |
11. Vajíčka rozbíjame opatrne, pretože ich vkladáme do hrnca tak, aby sa nerozliali, ale aby ostali vcelku, pokiaľ možno aj s bielkom. Lejte ich opatrne, aby sa neoddelili od bielka, aby vytvorili peknú perinku okolo žĺtka. Vajec dávam toľko do polievky, aby sa ušlo každému členovi rodiny. |
 |
11.a. Laurinkina vajíčková prvotina. Dovolila som jej opatrne rozklepnúť vajíčko, na prvý pokus to bolo výborné!!! Žĺtok ostal nepoškodený, ako som jej vysvetlila a tak mohol cestovať do polievky. |
 |
12. Necháme uvariť vajíčka, takých 10 minút, zatiaľ si pokrájame starší chlieb na drobné kocky... |
 |
13. Osmahneme na troche oleja dochrumkava. |
 |
14. A hotovo! Vedľa osmahnutých kociek pláva celé vajíčko aj s bielkom, tu nastáva pravý moment, aby som vysvetlila, prečo sa v polievke varia oči. |