
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 bielky * 60g práškového cukru * 45g rozpusteného masla * 60g hladkej múky * štipka soli * trošku vanilkovej arómy (prípadne mandľovej alebo inej podľa chuti) * papieriky s posolstvom * papier na pečenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Tieto malé chrumkavé koláčiky s vloženým papierikovým posolstvom vo vnútri pozná azda každý návštevník čínskej reštaurácie, ale čo tak upiecť ich vlastnoručne doma na nejakú špeciálnu príležitosť, napríklad Silvestrovskú párty - čas, kedy sa ľudia zamýšľajú nad uplynulým rokom a dávajú si rôzne predsavzatia... Každý hosť, ktorý koláčik rozlomí - si prečíta ukrývajúce posolstvo a ak sa mu zapáči, môže si ho odložiť napr. do peňaženky a občas cez rok, keď naň v peňaženke narazí, opäť sa zamyslieť nad jeho významom...Navyše koláčiky aj výborne chutia - pripomínajú vianočné oblátky, ale nie tie kupované, ale domáce - sladučké, extra chrumkavé a voňavé...
To, aké do koláčikov vložíte posolstvo, príslovie či citát (alebo vlastný novoročný vinš) - je len a len na vás, ja vám ponúkam zopár mnou vybraných (veľmi pekných) čínskych prísloví, ktoré už len stačí formou copy-paste vložiť do Wordu a vytlačiť:
*Premýšľaj o minulosti a budeš poznať budúcnosť...
*Buď prísny sám k sebe a zhovievavý k iným, a nebudeš mať nepriateľov...
*Ak môžeš človeka naučiť niečomu dobrému a nespravíš to, strácaš svojho brata...
*Keď dáš dieťaťu rybu, nakŕmiš ho na deň, ak ho naučíš loviť, dáš mu potravu na celý život...
*Na ruke, ktorá podáva ruže, vždy ostane trochu vône...
*Rob šťastnými tých, čo sú blízko. A tí, čo sú ďaleko, prídu...
*Aby si poznal cestu pred sebou, spýtaj sa tých, ktorí sa vracajú...
*Schopnosť učiť sa je poklad, ktorý svojho majiteľa bude sprevádzať všade...
*Skôr, ako sa vydáš zlepšovať svet, prejdi trikrát svoj vlastný dom...
*Dobrý priateľ prinesie piecku, keď svet zasype sneh...
*Ten, kto hýbe horou, začínal prenášaním malých kamienkov...
*Ak sa učíš preto, aby si si zapamätal, zabudneš. Ak sa však učíš, aby si porozumel, zapamätáš si...
*Ak polievaš kvetiny, polievaj korene. Ak poučuješ človeka, hovor k jeho srdcu...
*Skôr, ako sa zajtrajšok stane včerajškom, ľudia často prehliadnu šance, ktoré im ponúka dnešok...
*Z ďialky tisíce ľudí poslalo dar: vtáčie pierko. Nezáleží na tom, koľko dar váži. Nesmiernu cenu má to, že poslali...
*Keď čítaš knihu prvýkrát, spoznáš nového priateľa. Keď ju čítaš druhýkrát, stretneš starého...
*Čas otvára brány tomu, kto vie čakať...
![]() |
Ako prvé si nachystáme posolstvá na malých pásikoch papiera - čím menšie papieriky, tým lepšie. Môžte ich napísať rukou alebo tak, ako ja - vytlačiť (pozor! - nutné použiť kvalitnú laserovú tlačiareň, inak sa vám posolstvá teplom koláčika roztečú). Papieriky poskladáme na menšie obdĺžniky a tak, aby nebolo vidno, čo je na nich napísané. |
![]() |
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme elektrickým šľahačom tuhý sneh. |
![]() |
Do tuhého snehu postupne pridávame preosiaty cukor, pričom šľaháme elektrickým šľahačom. |
![]() |
A polievkovou lyžicou zamiešame aj vychladené rozpustené maslo... |
![]() |
ešte trošku vanilkovej arómy... |
![]() |
A napokon lyžicou postupne zapracujeme preosiatu hladkú múku. |
![]() |
Vznikne nám takéto sladučké cestíčko...Necháme ho odpočívať ca. 10min. |
![]() |
Zatiaľ, kým nám cesto odpočíva, pripravíme si papier na pečenie, na ktorý nakreslíme vedľa seba kruhy s priemerom ca. 8cm - kreslite ich perom a výrazne, aby bolo kruhy zreteľne vidno, lebo papier potom pretočíme naopak (to aby sa čiary od pera neotlačili pri pečení do koláčika). |
![]() |
Na každý nakreslený kruh za pomoci malej lyžičky - to sa osvedčilo mne, nanesieme krúživým pohybom cestíčko - na jeden kruh asi 1 aj pol malej lyžičky. Koláčiky vložíme do rúry vyhriatej na 180 C a pečieme približne 5 minúť- treba však sledovať, je to jemné pečivko, ktoré rýchlo hnedne, i keď z mojej skúsenosti je lepšie nechať koláčiky vypiecť v rúre trošku viac do hneda (vložený papierik sa potom nebude lepiť na koláčik). Naraz pečieme max. 4 kusy koláčikov - vysvetlím v ďalšom bode... |
![]() |
Nemám tento dôležitý krok nafotený, lebo som piekla sama a na fotenie by som potrebovala ešte jednu alebo dve ruky. Ale princíp je taký, že upečené placky po vybratí z rúry ihneď ešte za horúca opatrne podoberieme príborovým nožom a preložíme na polovicu, pričom do stredu - ale len skraja koláčika položíme poskladaný papierik a jemne stlačíme okraje. (je to menšia obeť, lebo si trochu popálite prsty:) Musíte konať rezko, lebo koláčiky rýchlo pevnejú a potom neskôr by sa vám lámali. Preto pečieme naraz len spomínané max. 4 kusy. Každý koláčik preložený na polovicu, ešte raz prehneme resp. zalomíme napr. o okraj nejakej misy - viď obrázok. |
![]() |
a je hotovo :) upečené koláčiky sú jemné, konzistenciou trošku pevnejšie a chrumkavejšie ako oblátky. Koláčiky sa dajú dozdobiť rôznymi spôsobmi - ak napr. chcete, aby aj detičky mali svoje koláčiky - môžte do cesta pridať trošku potravinárskej farby alebo kakaa a vytvoriť tak "farebné posolstvá", pričom obsah vložených papierikov prispôsobíte deťom. Taktiež je možné ich pofŕkať čokoládovou alebo farebnou polevou, príp. použiť rôzne posýpky... |