Slané novoročné pečivo - diétnejšia variácia



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

- 250g hladkej múky - 75g Hery alebo iného stuženého tuku - 150g nízkotučného tvarohu - 100g strúhaného syra, lyžica smotany 10%-nej (len na vylepšenie, nie je potrebné) - 1 žĺtok - 1,5 lyžičky soli - vajíčko na potretie - semiačka alebo soľ, príp. korenie na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Nechala som sa inšpirovať rôznymi receptami tu z Mimibazaru, avšak ani jeden sa mi nezdal vyhovujúci.
Do niektorých išla dokonca múka a maslo rovnakým dielom. Ja som sa v rámci ochrany zdravia :) rozhodla znížiť obsah tuku tým, že som veľkú časť masla nahradila nízkotučným tvarohom a vybrala som si syr s nižším obsahom tuku. Keby malo byť po mojom, asi použijem tofu a celozrnnú múku :D Ale nebudem nič siliť, keď je to pre príbuzných.

Rúru vyhrejeme na 200°C. Najskôr postrúhame syr (strúhala som nahrubo, nechcelo sa mi s tým hrať). Použila som Goudu s 30% t.v.s, môže to však byť skvelé s ementálom alebo s údeným syrom. Múku, syr, tvaroh, smotanu, žĺtok a soľ vymiesime na hutné cesto (síce s menšími obtiažami, ale ide to). Cesto je ťahavé, pripomínalo mi pizzové. Na valček sa nelepí, ale dosku starostlivo pomúčime.Vyvaľkáme ho na hrúbku asi pol centimetra a povykrajujeme ľubovoľné tvary.
Tie poukladáme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme ľubovoľnou posýpkou (volila som pizzové korenie, sezam a ľan a aj som dosáľala)Pečieme 15-20 minút.

Ospravedlňujem sa za zlú kvalitu fotografií, sú fotené mobilom.

TIP: Je dobré pridať aj trošku prášku do pečiva, aby boli ľahšie. Odložené v krabici "schrumkavejú" už za 1 deň.

Cesto je nepravidelnej štruktúry, ťažké a akoby pizzové. Dobre ho spracujeme. Potom ho vyvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
Vykrojené kúsky poukladáme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme posýpkou. Pečieme 15-20 minút pri 200°C ( v eletrickej rúre)
Upečieme.