Naša vianočná kapustnica



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 1 kg kyslá kapusta * 3-4 hrste sušené hríby / i viacej / * 1 cibuľa * 1/2 pohára krúpkov strednej veľkosti * caa 13 ks sušených sliviek * 1/2 l mlieko * 1 šľahačková smotana /33%/ * 1 smotana na varenie /10%/ * múka * olej * plátok masla * soľ * vegeta *

POSTUP PŘÍPRAVY

- u nás sa neje masko na Štedrý deň, tak i naša kapustnica je bez masa - ale výborná

- na troške oleja a z 1 PL hl.múky si urobíme svetlú zápražku
- zápražku podlejeme vodou
- pridáme prepláchnutú kyslú kapustu, očistenú cibuľu v celku a vopred namočené sušené hríby - podlejem dostatočným množstvom vody, aby to bolo všetko zaliate - necháme variť asi 30-45 min
- potom pridáme prepláchnuté prebrané krúpky- povaríme do polomakka
- pridáme slivky
- ochutíme soľou a vegetou a dovaríme do makka
- na konci urobíme zátrepku z mlieka, smotán a 1 kopcovej PL polohr.múky
- zalejeme zátrepkou / cibuľu vytiahneme - už ju nepotrebujeme - bol treba iba vývar z nej / - ochutnáme - ak by bola málo slaná - dochucujeme už iba vegetou
- miešame do zovretia - na konci ochutíme plátkom masla / ak je kapusta príliš málo kyslá, možeme dochutiť ešte citr.šťavou - ak moc kyslá - zjemníme troškou kr.cukru/