ŠTEDRÁK



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Neoddeliteľná súčasť našich sviatkov. Na kysnuté cesto potrebujeme: 600 g hrubej múky, 300 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 120 g masla, kocka kvasníc, 3 žĺtky, citrónová kôra, soľ. Na plnky potrebujeme: 200 g slivkového lekváru, 200 g mletého maku, 10 g masla, hrozienka, 180 g mletých orechov, 30 g strúhanky, 200 ml prevareného mlieka, 280 g práškového cukru, 2 vanilínové cukry, citrónová kôra, 300 g tvarohu, 150 g kryštálového cukru, 1 vajce.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky preosejeme múku, urobíme do nej jamku a nalejeme trocha vlažného mlieka, do ktorého pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru a rozdrobené kvasnice. Keď nám nabobnajú kvasnice pridáme žĺtky, cukor, soľ, mlieko, nakoniec roztopené maslo a spracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnky.

Maková plnka: zmiešame 200 g mletého maku, 150 g práškového cukru, 10 g masla, vanilínový cukor, citrónová kôra, hrozienka ak má niekto rád ja som posledné roky nedávala, prevarené mlieko podľa potreby, podľa hustoty plnky.

Orechová plnka: zmiešame 180 g mletých orechov, 30 g strúhanky, 200 ml prevareného mlieka, 130 g práškového cukru, vanilínový cukor, citrónová kôra.

Tvarohová plnka: zmiešame 300 g tvarohu, 150 g kryštálového cukru, 1 vajce.

Cesto si rozdelíme na 5 bochníkov, ktoré rozvaľkáme asi na hrúbku prsta a postupne vrstvíme do stredne veľkého vymasteného plechu ( môžeme použiť papier). Vrstvíme nasledovne: naspodok dáme 1.cesto, 200 g slivkového lekváru rozotrieme, naň položíme 2.cesto, rozotrieme makovú plnku, 3. cesto, orechová plnka, 4. cesto, tvarohová plnka a ja dávam navrch mriežku z 5.cesta.

Upečieme v predhriatej rúre na 180-220 asi 30 min.

Tak upečený. To je polovičná dávka.
A to je naše tohtoročné, niečo som piekla ja niečo maminka a takto sme sa podelili. Metrový koláč, orechové rezy na oblátke, strojčekové, vanilkové rožky, linecké, bratislavské rožky orechové a makové to je dielo mojej mamči. Grilažky, bonbóniky, medovníčky, štedrák to je prácička moja a mojej dcérky pomocníčky.