
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cesto: 600g polohrubej múky, 1 kocka droždia, 350ml vlažného mlieka, 6 PL vlažného oleja, 3 PL cukru, 1 ČL soli, 1 vanilkový cukor, 2 vajíčka, plnka: mletý mak, cukor, škoricový cukor, 1 jablko, hrozienka namočené v rume, na potretie: 1 rozšľahané vajíčko
POSTUP PŘÍPRAVY
Cesto si dáme miesiť do pekárničky alebo z mlieka, lyžičky cukru a droždia si urobíme kvások, prilejeme ho k múke, pridáme soľ, zvyšok cukru, olej a vajíčka a vymiesime cesto. Necháme podkysnúť. Cesto si rozdelíme na 2 väčšie alebo 3 menšie záviny a plníme podľa chuti. My robíme makovú plnku tak, že mak si sparíme vriacou vodou, dochutíme cukrom a troškou škoricového cukru, pridáme hrozienka a natrieme na vyvaľkané cesto. na plnku postrúhame jedno jablko a zvinieme. potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte asi pol hodinu podkysnúť. pečieme približne na 190° cca 20min. Dobrú chuť.