Zemiaky na paprike

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Zemiaky, najlepšie hnedé, teda také, čo sa trošku i rozvárajú, nie ružové... cibuľa, mletá červená paprika, rasca, soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Tieto zemiačiky robievala moja starká a boli mojim prvým jedlom, ktoré som ako nástka uvarila ;-) Kedysi, keď bolo čerstvé mliečko od kravičky a nechalo sa skýšiť, tak sa to jedávalo tak, že na pólku hlbokého taniera sa dali zemiaky a na druhú to kyslé mliečko a spolu sa to naberalo a jedlo... Jáááj, kde sú tie časy! Ale aj teraz, keď to uvarím a dáme si k tomu trebárs kyslú smotanu, tak sa prenesiem do čias mladosti, či už tou chuťou alebo vôňou týchto skromných, ale veľmi chutných zemiačikov...
 |
Zemiaky si očistíme a nakrájame na križalky-štvrtinky alebo osminky... |
 |
Cibuľu opražíme na masti alebo oleji... najlepšie ak máme starší smaltovaný kastról alebo nejaký s hrubším dnom... |
 |
Keď už chytá hnedastý nádych zaprášime červenou paprikou, premiešame a hneď zalejeme vodou... |
 |
Pridáme zemiaky, osolíme a dáme rascu, tá tam tiež nesmie chýbať... premiešame, zalejeme vodou zhruba do 1/3 zemiakov... a necháme dusiť... zakaždým premiešame, ak treba prilejeme ešte vodu, zemiaky sa v nej musia trošku i rozvariť...vtedy to je ono! :-) |
 |
No a tu sú už hotové! Niekto si zvykol do nich dávať i kúsok čerstvej papriky, ale nám tam nechýba... :-) |
 |
A pochutíme si trebárs s tou kyslou smotanou :-) |