
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 500g hladkej múky, polovica kocky droždia, 250ml vlažného mlieka, 60g práškového cukru, trošku kryštálového cukru na kvások, 1 vanilkový cukor, 70g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 vajce, štipka soli, ak máme radi, trošku citrónovej kôry PLNKA: ja som použila 7dcl dusených jabĺk, cukor podľa chuti, vanilkový cukor, škoricový cukor, ak je veľa šťavy, na zahustenie 1 zlatý klas. v pôvodnom recepte bola plnka urobená zo sušeného ovocia - 100g marhúľ, 100g sliviek, 100g datlí, 100g fíg, 100g hrozienok, 150ml rumu EŠTE: dve hrozienka na oči, , 1 rozšľahané vajce, práškový cukor na posypanie, farebná cukrová posýpka, ak chceme
POSTUP PŘÍPRAVY
toto som piekla detičkám do škôlky, lebo moja malá má 18. decembra narodeninky.
je to rýchlovka, nebojte sa :-)
![]() |
pripravíme si kysnuté cesto z 500g múky a polovice kocky droždia, rozdelíme ho na tretiny. z dvoch vyvaľkáme takéto ovály, jeden položíme na namastený plech,... |
![]() |
dáme plnku podľa ľubovôle - mne sušené ovocie nechutí, tak som zvolila jablkovú - a dobre som urobila :-DDD ale kto má rád, tu je originál plnka: posekané vzššie spomenuté sušené ovocie naložíme na noc do rumu, ďalší deň plníme. jablková - jabĺčka podusíme s vanilkovým a škoricovým cukrom, príp.ešte dosladíme, ak je veľa šťavy, vsypeme 1 Zlatý klas na zahustenie - nech nám nič nevyteká |
![]() |
prikryjeme druhým oválom a dobre utesníme :-) |
![]() |
dotvoríme ostatné detaily, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mikuláškovi bundičku cukrovým hocičím a pečieme na 150st. cca 40 minút - podľa vašej rúry, kým nebude Mikuláško zlatistý |
![]() |
po vychladnutí ho ešte môžeme zasnežiť práškovým cukrom - a detičky môžu papať :-) |