Krájané nekysnuté trdelníky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 600g hl.múka * 250g pr.cukor * 1 palmarín * 1 PDP * 3 žĺtka + 1 vajce * 6PL šľahačkovej smotany * ............. * nasekané orechy + kockový cukor * pr.cukor na obaľovanie * zvyšnými 3 bielkami čo zostanú potierame nakrájané trdelníky - zvyčajne stačí iba 1 bielko na potretie *

POSTUP PŘÍPRAVY

- tento receptík mám od svojej už nebohej svokry, bez týchto trdelníčkov u nás nie sú Vianoce - tak znova po roku som ich robila /no robievam ich ešte na Veľkú noc .... / sú vynikajúce aj čerstvo upečené aj odstáte ....

- suroviny na cesto si ručne vypracujeme / nech vás množstvo nemýli - robila som z dvoch dávok - teda ešte stále pečiem :)))) /
- cesto odložíme na 1/2 hod do chladu odpočinúť
- zatiaľ si nasekáme orechy a kockový cukor / ja som tu pomiešala aj moje včerajšie karamelové mandle /
- posýpka hotová
- cesto si rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme na vymúčenej doske na hrúbku caa 4-5mm, potrieme zvyšným bielkom, radielkom nakrájame pásy caa 3 x 10 cm a stredom posypeme orechy s cukrom - ten pritlačíme mierne prstami, aby sa neolupoval
- pásiky ukladáme na vymazaný srnčí chrbát / stačí iba raz vymazať - potom už netreba/ a pečieme pri teplote 160 stupňoch caa 10 min - čas som fakt nesledovala - nestíham dnes - do mieeerne ružovučka - ak sa ich dotknete sú ešte jemne makučké
- tu sú upečené - aj sa mierne nafúkli - necháme pár sekúnd na tom kovovom zázraku a potom dáme dolu - ide to ľahúčko, ani prsty si neopálite
- tak to ich ukladáme - kým mierne schladnú - pozor - také čerstvo dané dolu z formy sú krehké, ale chladnutím stvrdnú ... vlažné obalíme v práškovom cukre
- takéto pekné sú zo spodu a tu už krásne držia tvar - / vyfotené pred obaľovaním v pr. cukre/
- orezy zvyknem takto nahádzať na plech - nech majú dušu na mieste - tie sa zjedia prvé :))) - lebo inak by zjedli aj mňa - keby som toto niekam ukryla
a ako dlho vydržia ? - veľmi dlho - už teraz čerstvo upečené sú neskutočné - je to vďačné trvácne pečivko - ja inak trdelníky ani nerobím :)
- aby ste mali predstavu koľko z toho výjde kusov - tu sú 2 dávky ... začínam pomaly cvokatieť :)))) - skladujeme na suchom chladnom mieste / napr. v špajzke v uzatvorenej krabici/