Tradičné kysnuté koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g.hladkej múky 3dl mlieka 1/2 kocky kvasníc 2 lyžice cukru 1/2ČL soli 1/2PDP 1dl oleja Plnky maková- pomletý mak, škoricovy cukor, kryšt.cukor, citr.kôra, teplé mlieko orechová- pomleté orechy, rum kryšt.cukor, van.cukor, teple mlieko Pripravime si pomocou mlieka HUSTÉ plnky- ja pridávam do plnky aj trochu čerstvej strúhanky, nie v rámci úspory, ale nie je taká "ťažká" na mňa:-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Urobíme klasické kysnuté cesto s kváskom , bohatšie o polku prášku do pečiva.
Po vykysnutí rozdelíme na 4 časti, každú vyvaľkame natenko, natrieme bohato plnkou-celu plochu až do kraja- a natesno stočíme, poukladáme vedlľa seba na plech vyložený papierom, natrieme vajíčkom, chvíľu necháme podkysnúť a upečieme.
Roky pečiem kysnuté koláče od oka, nevážim ...ale tento recept bez vajíčka a s PDP je presne to pravé orechovééé. Inšpirovala ma pani Magálová v tv, ktorá ho ma po svojej babičke.Akurát som tam dala menej kvasnic a prášku, lebo pôvodne 1kocka a celý PDP sa mi na 500g múky zdá veľa.
Vyhlásme vojnu priemyslovým orechovníkom a makovníkom ! :-)))