Tradičné kysnuté koláče
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500g.hladkej múky
3dl mlieka
1/2 kocky kvasníc
2 lyžice cukru
1/2ČL soli
1/2PDP
1dl oleja
Plnky
maková- pomletý mak, škoricovy cukor, kryšt.cukor, citr.kôra, teplé mlieko
orechová- pomleté orechy, rum kryšt.cukor, van.cukor, teple mlieko
Pripravime si pomocou mlieka HUSTÉ plnky- ja pridávam do plnky aj trochu čerstvej strúhanky, nie v rámci úspory, ale nie je taká "ťažká" na mňa:-)
POSTUP PŘÍPRAVY
Urobíme klasické kysnuté cesto s kváskom , bohatšie o polku prášku do pečiva.
Po vykysnutí rozdelíme na 4 časti, každú vyvaľkame natenko, natrieme bohato plnkou-celu plochu až do kraja- a natesno stočíme, poukladáme vedlľa seba na plech vyložený papierom, natrieme vajíčkom, chvíľu necháme podkysnúť a upečieme.
Roky pečiem kysnuté koláče od oka, nevážim ...ale tento recept bez vajíčka a s PDP je presne to pravé orechovééé. Inšpirovala ma pani Magálová v tv, ktorá ho ma po svojej babičke.Akurát som tam dala menej kvasnic a prášku, lebo pôvodne 1kocka a celý PDP sa mi na 500g múky zdá veľa.
Vyhlásme vojnu priemyslovým orechovníkom a makovníkom ! :-)))