Slivková klevela



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg vykôstkovaných a umytých sliviek * 500 g kryštálového cukru * 1 vanilkový cukor * 0,5 dcl rumu alebo vodky

POSTUP PŘÍPRAVY

Klevely sa používajú na polievanie rôznych múčnikov, lievancov, palaciniek, tvarohových a iných knedlí, halušiek.... atď, dochucuje sa škoricou, tvarohom, smotanou a podobne.

1. Na 4 kusy 7dcl pohárov potrebujete presné 2 kilečká očistených sliviek, cukor, vanilkový cukor a pijatičku.
2. Do veľkého kastróla dajte očistené slivky, ak sa Vám chce, nakrájajte ich na menšie kusy, podlejte hrnčekom vody a na silnom plameni ich varte asi 20 minút za stáleho miešania. Tento 150 ročný hrniec bez jedného ucha, ktorý si pamätá ešte bitku pri Carihrade, si vôbec nevšímajte. POužívam ho na varenie džemov a keď sa mi náhodou ovocie v ňom moc pripáli, vôbec ma to nenaštve a hrniec odhodím aj s obsahom rovno do smetiaka.
3. Nezabudnite stále miešať, plameň udržujte stále rovnako silný, ľahko sa môže stať, že Vám na spodu klevela prihorí, takže nezabudnite miešať, miešať a miešať.
4. POtom už budete potrebovať iba cukor, vanilkový cukor a vodku, resp. rum, či um, to je jedno.
5. Do hrnca nasypte kryštálový cukor a vanilkový cukor, varte ešte asi 5 minút,
6. Ak chcete, klevelu rozmixujte. Rozmixovala som celý obsah nie veľmi dohladka, nechala som v ňom aj kusy sliviek. Rozmixované ešte nechajte prejsť varom a vypnite.
7. Do hrnca nalejte poldecáčik vodky alebo rumu, ja som použila vodku, tú máme radšej :-))))
8. Naplňte do pohárov, zavrite ich ako na večnosť, obráťte ich dole tlamičkou a nechajte úplne vychladnúť.
9. No a ostáva ich už iba označiť, vyčačkať, nalepiť etiketky a vyložiť na poličku v špajzi.