*♥*Plnené perníčky (orechová plnka)*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: *200 g medu, 500 g hladkej múky, 160 g práškového cukru, 90 g masla, 2 vajcia, 1 čL sódy bikarbóny, 2 čL perníkového korenia (klinček, anýz, škorica, muškátový oriešok)* *plnka: 150 g mletých orechov, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 čL maizeny, postrúhaná citrónová a pomarančová kôra, olúpané mandle na ozdobu, 1 vajce na potieranie perníkov, papier na pečenie*

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto perníčky sú konzumovateľné hneď od upečenia... až do.... neviem, lebo ich zošrotujú pomaly behom týždňa, dvoch?

Na sporáku zohrejeme med, vsypeme doň cukor s korením a dobre premiešame. Necháme vychladnúť. Na doske spracujeme múku, vlažnú medovú zmes, vajcia, sódu a maslo. Spracujeme cesto a odložíme ho do druhého dňa. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Povykrajujeme kolieska, na polovicu z nich dáme lyžičku plnky,
priklopíme druhým kolieskom a po obvode pritlačíme.
Naplnené perníčky uložíme na papier na plechu a potrieme ich rozmiešaným vajíčkom. Ozdobíme mandľou
a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Každá rúra pečie inak, tak čas pečenia si ustrážte ... Ja som sem dávala pôvodný údaj cca 20 - 25 min., ale radšej si prvý plech postrážte, ak by to vaša rúra zvládla skôr, aby ste si ich nespálili. Môžete aj sem dať mi vedieť... :-)
Plnka : vajcia s cukrom vyšľaháme, vmiešame orechy, kôru a maizenu (ja som dala 2 čL maizeny a pridala som rum) Plnku nechajte dlhšie postáť, zhustne a lepšie sa bude plniť ako hneď po zamiešaní.
hotové... mäkké sú stále od začiatku až do konečnej likvidácie..robievam ich každé Vianoce