Karameľové guľky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 1 cera / 100% tuk/ * 1 skaramelizované salko / varené 2 hodiny/ * 2 karamelové pudingy - prášok * 2 hrste jemne sekané orechy * .... * caa 100g lieskovce * ......... * čokoládová poleva *

POSTUP PŘÍPRAVY

- ok - je tu naspať a náhodou som nevymazala fotky - tak je aj s obrázkovým postupom - ....... Kým začnete sledovať postup ešte dodám: -dnes som bola tieto guľky robiť u kamošky - / povodný recept som zmazala u nej na PC / - chcela ich robiť na synčekov zajtrajší vianočný večierok, ale stalo sa to, čo aj Vám niekoľkým ostatným - cera sa jej oddelila od karamelovej hmoty - fakt som bola náramne zvedavá ako to vyzerá a čo s tým vlastne urobila tiež..... ja som mala doma jedno skaramelizované lacné salko z Lidla / pripravené na vianočné pečenie/, ceru mala a tiež aj nejaké lacné karamelové pudingy / nejaké poľské alebo aké to boli/ z Kauflandu ..... Keď som uvidela tú hmotu čo stvorila, tak chápem už kde bola chyba - ale to som zistila, až keď som to začala robiť u nej ... ďalej už v postupe

- na miernom ohni stopíme ceru
- do stopenej vlejeme skaramelizované salko
- a hneď nasypeme pudingy - rozmiešame - pod vareškou budete cítiť ako Vám to mení konzistenciu a hustne
a takto sa nám takto rozbuble - hneď vypneme !!!- hmota by mala mať konzistenciu pudingu .... a tu je ten bod prečo sa Vám to nedarilo - ako som predtým písala do komentárov, že netuším ako dlho trvalo to varenie, mám to jednoducho v oku a čas nesledujem, jednoducho vidím ako to má vyzerať a viem kedy to treba odstaviť ................ - tak táto záležitosť s pridaním salka a rozmiešaním pudingov trvala všeho - všudy caa 2 minutky ako som to u nej teraz stopla , kamarátka hovorila, že to varila dlhšie, jednoducho miešala a prevarilo sa to - skrátka seklo sa to - a cera sa oddelila od karamelu
- pridáme orechy
- a takto má vyzerať výsledná hmota pripravená na chladenie / na noc do chladničky/
- na druhý deň malou lyžičkou po kúsku odoberáme zo stuhnutej hmoty a vložíme lieskovec /ošúpaný/
- vytvoríme guličku ... ak sa nám začne lepiť na ruky - opláchneme si ich studenou vodu a pokračujeme ďalej
- tu sú všetky
a obalíme v čokoláde
- tu sú všetky z tejto dávky
- takže len dodám - ak sa Vám to oddelí tá cera - neviem čo s tým ďalej - je to seknuté a do povodného stavu to už nedostanete / skúšala som u nej/ .. nanajvýš záchrana - rozmixovať a šupnúť to na koláčik ...... tak všetko je čisto už len na Vás, či sa rozhodnete to risknúť - jednoducho treba vystihnúť tú chvíľku - len rozmiešať puding / bublať to bude tak či tak/ a vypnúť ... tak držím palčeky, ak naberiete odvahu to vyskúšať ale ak sa Vám to podarí, ľutovať určite nebudete ...... zároveň sa ospravedlňujem tým maminkám, ktoré mali s guľkami neúspech .... kopu vecí robím automaticky a nejak ani nerozmýšľam už kedy, čo a ako ... tak prepáčte, ak to bolo v predchádzajúcom recepte nedostatočne vysvetlené