Parené buchty



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50g masla, 2 žĺtky, 400 ml mlieka, 50 g práškového cukru, maslo na poliatie posýpky, posýpka z Granka alebo maku, tvarohu, orechov, či osmažené prézle, Plnka: slivkový lekvár alebo džem

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mlieka, droždia, cukru urobte kvások, ktorý nechajte vykysnúť. Do misky si dáme múku, roztopené maslo, žĺtky a pridáme vlažný vykysnutý kvások. Zamiešame a vypracujeme cesto, ktoré sa má odlepovať od misky. Na moje počudovanie sa cesto dalo vypracovať veľmi rýchlo! Necháme ho kysnúť asi hodinu.

Keď je cesto dobre vykysnuté, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske. Valček si potrieme olejom, aby sa pri vaľkaní cesto nelepilo naň. Vyvaľkáme ho asi na 0,5 cm hrúbku a na jednu polovicu cesta urobíme kôpky z lekváru. Pozor na vzdialenosť kôpok. Musia byť od seba tak ďaleko, aby sa dali vykrojiť pohárom krúžky, kde bude plnka v ich strede. Treba dať plnku ďalej od krajov. Cesto prikryjeme druhou polovicou cesta a vykrajujeme stredne veľké krúžky- buchty. Poukladáme si ich na olejom potretý plech a nacháme ešte kysnúť. Dáme vodu do 1/3 hrnca. Nasadíme naň parák, alebo na hrniec uviažeme látku, ktorú po bokoch dobre upevníme. Parák potrieme olejom aj po bokoch. Uložíme naň po 2 buchtách (ak je väčší , tak aj 3-4 buchty), prikryjeme pokrývkou a paríme 9minút.

Po naparení buchty potrieme olejom a podávame posypané Grankom (alebo inou posýpkou) poliate roztopeným maslom.

Dobrú chuť !!!! :-)))

Po naparení buchty potrieme olejom a podávame posypané Grankom (alebo inou posýpkou) poliate roztopeným maslom. Dobrú chuť !!!! :-)))