Slivkové gule



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

800 g v šupke uvarených zemiakov, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, štipka soli. Posýpka : tvaroh, mak, orechy, opražená zásmažka , cukor na pocukrenie posýpky, rozpustené maslo na poliatie

POSTUP PŘÍPRAVY

Ingridiencie zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré bude lepkavé. Dosku dobre pomúčte a vyvaľkajte na nej cesto, ktoré si pred vaľkaním mierne posypte múkou, aby sa nelepilo. Urobte si z cesta 2 šulce. Nožom šulce krájajte na rovnaké dieliky hrubé podľa potreby (asi 2cm). Z dielikou si urobte placky. Ruky si pravidelne pomúčte, ak treba, tak aj cesto. Do placky zabaľte buď celú slivku, alebo ak sú veľké slivky tak pol slivky, do ktorej stredu môžete dať škoricový cukor. Ten dodá fantastickú chuť, ale nenechajte guľky dlho stáť, lebo sa cesto premočí. Ihneď ich uvarte. Guľky varte, kým nevídu na povrch.