Sarma, alebo plnená kapusta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5- 2 l rajčinovej šťavy (džús, domáci pretlak), 1stredne veľká kapusta, 1 kg kyslej kapusty, 300 g guľatej ryže, 600 g mletého mäsa, 1 väčšia cibuľa, olej, čierne korenie, soľ,1 vajce, kyslá smotana

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si urobíme hmotu ako do plnenej papriky: Upražte cibuľu, pridajte mleté mäso, smažte do siva, osoľte a okorente, ešte smažte a pochvíli odstavte a dajte vychladnúť. V druhom hrnci osmažte cibuľu pridajte opláchnutú a odkvapkanú ryžu, osmažte a zalejte vodou asi 1,5 cm nad ryžou. Na najnižšom ohni varte ryžu. Má byť lepkavá. Uvarenú ryžu zmiešajte s osmaženým mäsom, dajte vychladnúť. Pridajte vajce, premiešajte a urobte stredne veľké guľky, alebo šulce.

Oddelte si kapustové listy, tie krátko ovarte vo vriacej vode, aby zmäkli. Do listov zabalte guľky. Na dno plechu alebo Jenskej misy dajte polovicu kyslej kapusty. Na ňu poukladajte tesne vedľa seba guľky v kapustných listoch, prikryte ich druhou polovicou kyslej kapusty a zalejte zvrchu paradajkovou šťavou. Pečte v trúbe až kým sa to dobre neprepečie a rajčinová šťava nevsiakne do guliek, t. j asi 30 - 40 minút. Podľa potreby.

Ľahší a rýchlejší variant receptu je urobený z vrstiev. Na dne je kyslá kapusta, na nej plnka, na plnke kyslá kapusta a povrch je zaliaty rajčinovou šťavou a kyslou smotanou. Podávame s chlebom.