Balkánske rezy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5 vajíčok, ½ dl vlažnej vody, 100 g kryštálového cukru, ½ balíčka vanilkového cukru, 100 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva ***marhuľový džem*** 1. plnka: 180-200 g detských piškôt, 1 a ½ pohára zaváraných marhúľ, ½ dl marhuľovej šťavy, ½ dl umu, 5 lyžíc kakaa, 2,5 dl pohár nemletých orechov
***2. - krémová plnka: ½ l mlieka, 2 Zlaté klasy, 8 lyžíc cukru, 1 vanilkový cukor, 250 g obyčajného masla***Poleva: 100 g čokolády na varenie, 75 g Cery, pár kvapiek oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Bielky oddelíme od žĺtkov, k bielkom pridáme vodu (sneh bude nadýchanejší a bude ho o trošinku viac), chvíľku prešľaháme |
 |
pridáme polovicu cukru, opäť chvíľku prešľaháme, pridáme zvyšný cukor, spolu s vanilkovým |
 |
a vyšľaháme tuhý sneh. |
 |
Pridávame po jednom žĺtku, zakaždým zľahka prešľaháme, |
 |
zašľaháme múku zmiešanú s práškom do pečiva /pridávame po lyžiciach/, |
 |
vylejeme na maslom vymazaný a pomúčený plech, zarovnáme |
 |
a upečieme doružova pri teplote 170° C, približne 10-12 min.Piškóta nebude veľmi vysoká, preto neodporúčam na väčší plech, ja som použila plech o rozmeroch (spodok) 27x37 cm. |
 |
Necháme chvíľku vychladnúť, vrch piškóty môžete opatrne stiahnuť (ja som to pridala do 1. plnky), plnka sa tak nebude odliepať od korpusu |
 |
plát natrieme hrubšou vrstvou marhuľového džemu. |
 |
do misky si nachystáme marhule, |
 |
poriadne ich pretlačíme (alebo zmixujeme - ale nie úplne na kašu) |
 |
Plnka: piškóty potlčieme, môžete si pridať aj zvyšky z plátu |
 |
pridáme pretlačené marhule, |
 |
pomleté orechy, |
 |
5 lyžíc kakaa /v orig. recepte sú uvedené 3 lyžice kakaa a 50 g postrúhanej čokolády na na varenie/ |
 |
šťavu, um /v recepte sa uvádza 8 lyžíc umu, ja som dala len 5 (vychádza to na 0,5 dl)/, |
 |
všetko spolu zmiešame, |
 |
navrstvíme na korpus |
 |
a rozotrieme. |
 |
Uvaríme si krémovú plnku: asi do 3 dl mlieka (z uvedeného množstva) pridáme cukor a vanilkový cukor, privedieme do varu, vo zvyšných 2 dl mlieka vymiešame Zlaté klasy, vlejeme do vriaceho mlieka |
 |
a uvaríme na hustú kašu. Zakryjeme pokrievkou a občas premiešame. Ja som si maslo vmiešala až na druhý deň ráno – krém zo Zlatých klasov som nechala vychladnúť a zakrytý odložila do chladničky. Ak by ste chceli plnku viac maslovú - v recepte je uvedený 1 a 1/2 hrnčeka mlieka - t. j. 375 ml, 1 a 1/2 balíčku Zlatého klasu, 6 lyžíc cukru, 1 vanilkový cukor a 250 g masla, ale my máme radi viac krémové, preto som uviedla aj viac mlieka a dva balíčky Zlatého klasu. |
 |
Maslo necháme zmäknúť, vymiešame, po lyžiciach pridávame ku krému (alebo opačne, ako ste zvyknutí) |
 |
a zakaždým poriadne prešľaháme, |
 |
výsledný krém má byť ako šľahačka. |
 |
Krémovú plnku natrieme na 1. plnku, |
 |
zarovnáme, |
 |
a polejeme čokoládovou polevou. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a Ceru, pridáme necelú lyžičku oleja, kastrólik vyberieme, polevu necháme chvíľku vychladnúť a rozotrieme na koláč. |
 |
Necháme stuhnúť a nakrájame na rezy. |
 |
*Dobrú chuť* |