Zemiakovo-slaninový pie



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO:asi 80 g masla (kocky),2 šalky polohr.muky,1 čl soli,8-10 PL studenej vody NAPLN:slaninka (najlepšie prerastena,anglicka alebo podobna),tymian,sol,korenie,3/4 kelimka sladkej smotany,asi 4 zemiaky,tvrdy syr,1 vajičko(na potretie)

POSTUP PŘÍPRAVY

nižšie

Najprv si urobime cesto,kto nema robot tak ručne-stručne:maslo,muku a sol rozmiešame,
az kym nevznikne hmota ako mokry piesok .Postupne pridavame po lyžičkach vodu a vzdy premiesime.
Vznikne nam krasne hladke ,nelepive cesto.
Rozdelime ho na dve časti a dame do chladničky na pol hodinku.
Zemiaky si nakrajame na tenko,ja použivam uhorkove struhadlo,trva to par sekund.Ochutime ich solou,korenim a tymianom.
Slaninku si nakrajame na tenke platky a opečieme do chrumkava.Nakrajame na menšie časti.
Jedno cesto si vyvalkame a vystelieme nim formu(netreba vymazavat).
Na cesto ukladame zemiaky(zbavime ich vody,ktoru pustili),slaninku,cibulku a vrstvy opakujeme.
Na poslednu vrstvu nastruhame syr a zalejeme smotanou.
Zakryjeme platom cesta,potrieme vajičkom a urobime par zarezov na unikanie pary.
Pečieme asi 50-60 min na 180 st do zlatista.Pred podavanim nechame odstat asi 15 min.Vyborne sa k tomu hodí šalat.