Bryndzové tyčinky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kvások: 1 dl mlieka, 20 g droždia, 1 lyžička cukru***300 g polohrubej múky, rovná lyžička soli, 125 g bryndze, 125 g Hery, 1 žĺtok ***na potieranie: bielok, dve lyžičky vody ***na posypanie: rasca, sezamové semienka, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

....vyskúšajte, sú na schrumkanie...

Pripravíme si kvások: do teplého mlieka pridáme rozmrvené droždie, cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. (v pôvodnom recepte sa uvádza, že sa droždie má rozmrviť do múky, raz som to skúšala, ale nebolo to celkom ono, tak som si urobila v recepte ešte pár zmien)
K preosiatej múke pridáme pripravený kvások,
zvrchu zľahka premiešame, pridáme nakrájané maslo, nakrájanú bryndzu a žĺtok,
vymiešame veľmi lepkavé cesto, ktoré zakryjeme a necháme postáť v chladničke 2-3 hodinky.
Potom ho preložíme na pomúčenú dosku, jemne pomúčime aj zvrchu /cesto po vybratí z chladničky nenaberie veľmi na objeme, ale stiahne sa a výborne sa s ním potom pracuje na doske/,
vyvaľkáme natenko – asi na 2 mm,
vodorovne predelíme na polovicu a radielkom nakrájame zvisle úzke tyčinky, ja som ich krájala asi tak na šírku 7-8 mm.
Cesto potrieme bielkom, v ktorom sme vymiešali dve lyžičky vody /v pôvodnom recepte bolo uvedené celé vajíčko na potieranie, ja som využila bielok/, posypeme celou rascou, dala som aj sezamové semienka, jemne posolíme,
zľahka som ich ešte pritlačila na cesto.
Jednotlivé kúsky prenesieme na plech (keď budete odoberať cesto z dosky, každý kúsok sa ešte trošku natiahne a je lepšie ich ukladať po šírke plechu), ktorý vystelieme papierom na pečenie, môžete ich dať aj bližšie k sebe, nabehnú skôr do výšky
a upečieme pri teplote 190° C cca 6-7 min. Musíte si dĺžku odsledovať, upečené tyčinky majú mať jemný zlatistý nádych. Po vychladnutí ich stačí prikryť servítkou v nádobke, alebo ju nechať pootvorenú, aby si udržali chrumkavosť.