Jablkovo-skoricove ruzicky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g listkoveho cesta, 4-5 vacsich jablk,Posypka: 4 PL kryst. cukru, 2 KL mletej skorice, 1 KL struhanej citronovej kory, stipka mleteho muskatoveho orecha , Sirup: 750 ml vody, 3 PL cukru, 2PL citronovej stavy

POSTUP PŘÍPRAVY

V tychto uprsanych a chladnych dnoch si doprajte k salke dobrej kavy, ci vonaveho cajiku tento super kolacik. Pri peceni krasne prevonia byt a vy sa uz nebudete moct dockat, aby aspon trosinku ochladol, nech si mozete okostovat kusok, kusicok vonaveho kolacika.

umyte jablcka (neosupane!!!!!!!!!!), rozkrojime na polovicu, vyberieme jadrovnik a krajame na tenke platky 1-2 mm
vodu, cukor a citronovu stavu dame varit. Ked zacne vriet, tak pridame na platky nakrajane jablka
jablka varime iba 2 minuty!!! aby sa nam nerozvarili, potom dierkovanou lopatkou vyberieme z vody.
nechame odkvapkat na cedniku
rozlozime na utierku a nechame osusit a vychladnut
posypka: kr. cukor, skorica, muskatovy orech a citronova kora ( ja som nahradila limetkou lebo citron som prave nemala doma:( , ale citron je na toto lepsi)
cesto som rozdelila na dve casti, jednu som vratila spat do chladnicky. Jedno cesto som rozvalkala zhruba na 2-3 mm hrubku a na cca 33vyskax29sirka cm (cesto stacame po vyske)
cesto som posypala posypkou, presla este rozvalkou , aby sa posypka pri stacani nesypala ( i tak sa trochu sypala:) ), potom som porezala radielkom cca na hrubku prsta
nalozime platky jablcok na pasik cesta. Zaciname ukladat zhora nadol (v mojom pripade) , tak aby sa platky trochu prekryvali a aj cez cesto trochu precnievali
a zacneme stacat tam , kde sme skoncili s ukladanim jablk, teda zdola hore v mojom pripade. Cesto stacame natesno, lebo pri peceni by sa nam to rozpadlo. Z tohto cesta mi vyslo 12 kuskov a z druheho cesta 8 kuskov, asi som cesto nerozrezala presne na polovicu:)
tam kde sa konci cesto, tak vo vode namocenym ukazovakom a palcom to cesto stlacte, aby sa neoddelovalo
stocena ruzicka
pred pecenim
stocene ruzicky ukladame na plech vylozeny papierom na pecenie a pecieme vo vyhriatej rure na 220 stupnoch 20-25 minut ( ja som piekla v teplovzdusnej 15 minut pri 200 stupnoch a potom este 5 minut na 170 stupnoch). Nemala som doma paier na pecenie, tak som si pomohla paierovymi kosickami:)
nechame trosku ochladnut a posypeme praskovym cukrom
upecena ruzicka
xxx