Sušená torta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpusy: 400 g kryštálový cukor, 6 bielok, 100 ml voda. Plnka: 6 žĺtok a 2 celé vajíčka , 250 g kryštálový cukor, 50 g kakao, 50 g čokoláda, 500 g maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Sušená torta
Recept je priamo z cukrárskej výroby:
Korpusy: 400 g kryštálový cukor, 6 bielok. Z tohoto cukru 2/3 odoberieme a uvaríme so 100 ml vody na hustý sirup. Vtedy dáme šľahať bielka so zvyšnou 1/3 cukru a keď sú už takmer vyšľahané - ten horúci sirup po tenkom pramienku prilievame ku šľahajúcim sa bielkam. Keď ho všetok vylejeme ešte chvíľu necháme šľahať a potom to necháme vychladnúť.
Na vymastený a pomúčený plech s pečiacim papierom si nastriekame špricňou tvar aký chceme napr. srdce. Urobíme z toho 4 pláty srdiečka a všetky ich dáme sušiť do horúcovzdušnej rúry na cca 50-60 stupňov asi tak na 5 hodín. Potom z nich stiahneme papier a dáme vychladnúť.
Plnka: 6 žĺtok a 2 celé vajíčka šľaháme vo vandlíku nad parou ručným šľahačom a prisýpame do toho 250 g kryštálový cukor. Šľaháme to kým to nezväčší objem a nezahreja sa na 40 stupňov. Potom to odstavíme a pridáme 50 g preosiate kakao a 50 g stopenej varovej čokolády a opatrne premiešame. Necháme vychladnúť a potom do tejto zmesy vmiešame 500 masla (alebo 250 maslo+250 Hera).
Vychladené korpusy plníme opäť špricňou a ukladáme na seba.
Tip: Aby ste mali rovnaké tvary korpusov a pekne to na seba sadlo, nakreslite si rovnaké tvary ceruzkou na papier a potom ho vystrihnite. Nastriekajte bielkovú masu na tieto papiere a dajte sušiť.
Je to pracné ale výsledok stojí za to. U nás sa zjedla za 1 večer s príjemnou návštevou.