Švajčiarsky jablčník do okrúhlej formy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g posekaných orechov, 4 PL prášk. cukru, 100 g hrozienok, 3 PL rumu, 750 g kyslastých jablk, 50 g strúhanky, postrúh. citron. kora z 1 citrona, 1 čl škorice, na špičku noža pomletých klinčekov a mletého zázvoru, 100 g zmaknutého masla, 75 prášk. cukru, 2 PL vanilk. cukru, 2 vajíčka, 100 g PH múky, 50 g maizeny, 1 čl prášku do pečiva.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do formy vložíme alobal alebo papier na pečenie. Oriešky zmiešame s cukrom a nasypeme na alobal. Hrozienka umyjeme horúcou vodou a namočíme do rumu. Jablká ošúpeme, nahrubo nastrúhame. Zmiešame so strúhankou, koreninami, hrozienkami a nanesieme na oriešky.
Rúru si predhrejeme na 180C. Maslo s prášk. cukrom a vanilkou vymiešame do peny. Po jednom vmiešame celé vajcia. Pridáme múku s maizenou a kypriacim práškom. Cesto nalejeme na jablkovú kašu a koláč upečieme. Po vychladnutí vyklopíme, stiahneme alobal. Dobrú chuť :-)

oriešky v sáčku trochu rozdrvíme klepáčikom na mäso, hrozienka umyjeme.
Dno formy vyložíme alobalom a dobre natrieme maslom.
Vsypeme oriešky zmiešané s prášk. cukrom.
Nastrúhané jablká, hrozienka s rumom, a koreniny a strúhanku spolu zmiešame. Dala som viac strúhanky, jablká ešte pýtali.
Vymiešame maslo s cukrom.
Pridáme postupne vajíčka a varechou vmiešame múku s maizenou a pdp.
do formy s orieškami nanesieme jablkovú zmes.
Na to nanesieme cesto a dáme piecť.
Koláč by sa mal pomaly piecť až 2 hodiny. možno budete musieť vrch zakryť papierom na pečenie, aby sa nespálil. tento raz som piekla len hodinu a veru som mala pocit, že by ešte bolo treba viac, aby sa oriešky s cukrom a maslo skaramelizovali.
Po vychladnutí preklopíme.
xxx