Karamelový zákusok tzv. VEĽHORY alebo VLNY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 250 ml studenej vody, 150 g Cery, 150 g hladkej múky, 6 vajec. Plnka: 450 g kryšt. cukru, 1,2 l mlieka, 180 g Zlatého Klasu (4,5 bal), 2-3 polievk. lyžice kakaa, 300 g masla (alebo Zlatá Haná, Hélia....), 500 ml smotany na šľahanie+stužovač, alebo 2-3 šľahačky v prášku + mlieko
POSTUP PŘÍPRAVY
Náš obľúbený zákusok. Jednoduchý a výborný. Cesto som rozotrela na papieri na pečenie.
Ako na to: Do vody dáme Ceru a spolu povaríme, kým sa nerozpustí. Potom pomaly za stáleho miešania pridávame múku. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej masy po jednom pridávame vajcia a dobre vymiešame. Cesto rozdelíme na 2 polovice a jednotlivo upečieme na vymastenom plechu pokropenom studenou vodou (používam pre istotu papier, hoci sa nan cesto ťažšie rozotiera). Takže cesto rozotrieme na celú plochu a takisto ho jemne pokropíme vodou. To spôsobí zvlnenie plátu. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 220C 20 minút (sledujte!). Po upečení necháme vychladnúť. Cukor skaramelizujeme v hlbokej panvici. Potom pomaly pridávame 600 ml mlieka a spolu premiešame. V inej nádobe rozmiešame v 600 ml mlieka Zlatý klas, kakao a prilejeme do karamelovej masy. Spolu uvaríme hustý puding, necháme trocha vychladnúť. Do mierne teplého pridáme zmaknutú Heliu a premiešame (puding musí byť mierne teplý, aby sa Helia vobec roztopila). Smotanu vyšľaháme. Na jeden plát cesta rozotrieme karamelovú plnku, na nu dáme smotanu a prikryjeme druhým plátom cesta. Koláč posypeme práškovým cukrom a odložíme do chladničky.
 |
Margarín alebo masť roztopíme vo vode, pridáme za stáleho miešania múku. vznikne takáto masa. |
 |
Do vychladnutej masy po jednom zamiešavame vajíčka. robievam to tak, že si všetky rozhabarkujem v nádobe a po troške vlievam do masy. Spája sa to horšie, ale po chvíľke miešania vznikne hladká kaša. |
 |
Polovicu cesta rozotrieme na papieri na pečenie, každú samostatne. A pokropíme vodou. |
 |
Plát po upečení. Na tvare vlny vidieť napr. oblúk, ktorým som kvapkala vodu na cesto. |
 |
Skaramelizujeme si cukor |
 |
Zalejeme mliekom. Musím si vždy dávať pozor, vytvorí sa mi tvrdá vrstva, aby mlieko pri tom nevyfrklo. Povaríme, nechávam potom aj postáť a premiešavam, ked sa už dá, aby sa karamel pozvoľna roztopil. Toto si pripravte dopredu. |
 |
Uvaríme hustý puding. Je ho požehnane. |
 |
Pridám do mixéra, v ktorom som si predtým vyšľahala maslo alebo Héliu s 2 PL prášk. cukru. nechám šľahať až do peny. |
 |
Natrieme na plát krém, potom šľahačku, ja som použila 3 ks Dr Oetker v prášku. |
 |
xx |
 |
v priereze |
 |
potom som už nestačila fotiť a zostal len tento jeden rez :-) koláč je perfektný, a určite aj vám chytro zmizne z tácky :-D |
 |
výsledok... |