Linecke snehove venceky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 300 g hl. muky, 200 g Palmarinu, 100g pr. cukru, 1 PRDOPEC, 1 vanilka, 1 vajicko, struhana kora z 1 citrona, Pena: 4 bielka, 360 g kryst. cukru Na ozdobu: cca 50-70g cokolady, trochu cery alebo 1 PL oleja, jahodovy dzem (asi 230 g) rumova prichut 1 PL

POSTUP PŘÍPRAVY

Pri peceni tychto kolacikov ma trochu chytila nostalgia. Zaspominala som na svoje ranne detstvo ( mimochodom to uz bolo dost davno), ked sme mali na vianocnom stromceku okrem saloniek a cokoladovych kolekcii aj snehove venceky. Boli biele a svetlunko ruzove. Ako dieta som ich milovala. Veru, ako tot nedavno pisala Darinka v niektorom svojom komentari, ze sa nam uz nejako "zvianocieva". Tak toto su kolaciky, ktore su na vianocne sviatky priam stvorene. Z uvedeneho mnozstva surovin mi vyslo uctyhodnych 64 kusov vencekov!!!! . Tak hor sa na ne:)

muku, pr. cukor, vanilkovy cukor, prdopec, struhanu citronovu koru zmiesame, pridame tuk a vajicko a zahnetieme cesto
cesto zabalime do potravinarskej folie a odlozime do chladnicky, min. 30 minut
schladene cesto vyberieme z chladnicky a rozdelime na dve polovice. Jednu vratime spat do chladnicky, kympracujeme s 1. polovicou cesta. Cesto rozvalkame na hrubku cca 3 mm a formickou vykrajujeme kolieska
kolieska ukladame na plech vystlaty papierom na pecenie. Pecieme pri 175 stupnoch (teplovzdusna rura) iba 10 minut, maju byt skoro biele. Tie moje boli trochu ruzovejsie akoby mali byt. Nechame v plechu vychladnut. Pripravte si 3-4 plechy na pecenie. Po vybrati poslednej varky stiste teplotu na 90 stupnov (budeme susit snehove venceky)
ked sa pecie posledna varka koliesok, tak si dajte varit do kastrolika 240 g kr. cukru a zalejte to vodou, iba tolko vody, aby zakrylo cukor (asi 100-120 ml).
ked zacne vriet, tak znizte teplotu na sporaku ( el. sporak stupen 4). cukor sa ma vyvarit na husty sirup, ale nie skaramelizovat! Cukor varime bez miesania
kym sa vari cukor, tak vyslahame bielka so stipkou soli. Ked zacnu bielka beliet, tak pridame zvysny cukor ( 120 g) a slahame na lesklu, hustu penu
uvareny sirup za staleho slahania bielkov pomalicky pridavame do vyslahanych bielkov a este spolu cca 3-5 minut slahame. Na spodu kajstrolika mi ostalo trochu cukru. V ziadnom pripade nevyskrabavajte lebo sa ten cukor nevyslaha a upcha vam to cukrarske vrecko. Kajstrolik po vyliati sirupu si hned namocte do vody.
pomocou cukrarenskeho vrecka nanesieme penu na upecene linecke kolieska. Kazdy vencek som dvakrat "obtocila" s penou. Susime v rure pri 90 stupnoch 15-20 minut (doporucujem aj aj viacej, moja pena nebola az taka velmi sucha)
jahodovy dzem (polovicu z 460 g flasky), 1 PL vody a 1 PL rumovej esencie som nahriala v mikrovlnke 1 min. a dobre vymiesala a nechala ochladit
ususene venceky pomocou cukrarenskeho vrecka naplnime dobre rozmiesanym dzemom a pocakame roztopenou cokoladou
detail
xxx