Linecke snehove venceky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 300 g hl. muky, 200 g Palmarinu, 100g pr. cukru, 1 PRDOPEC, 1 vanilka, 1 vajicko, struhana kora z 1 citrona,
Pena: 4 bielka, 360 g kryst. cukru
Na ozdobu: cca 50-70g cokolady, trochu cery alebo 1 PL oleja, jahodovy dzem (asi 230 g) rumova prichut 1 PL
POSTUP PŘÍPRAVY
Pri peceni tychto kolacikov ma trochu chytila nostalgia. Zaspominala som na svoje ranne detstvo ( mimochodom to uz bolo dost davno), ked sme mali na vianocnom stromceku okrem saloniek a cokoladovych kolekcii aj snehove venceky. Boli biele a svetlunko ruzove. Ako dieta som ich milovala. Veru, ako tot nedavno pisala Darinka v niektorom svojom komentari, ze sa nam uz nejako "zvianocieva". Tak toto su kolaciky, ktore su na vianocne sviatky priam stvorene. Z uvedeneho mnozstva surovin mi vyslo uctyhodnych 64 kusov vencekov!!!! . Tak hor sa na ne:)
 |
muku, pr. cukor, vanilkovy cukor, prdopec, struhanu citronovu koru zmiesame, pridame tuk a vajicko a zahnetieme cesto |
 |
cesto zabalime do potravinarskej folie a odlozime do chladnicky, min. 30 minut |
 |
schladene cesto vyberieme z chladnicky a rozdelime na dve polovice. Jednu vratime spat do chladnicky, kympracujeme s 1. polovicou cesta. Cesto rozvalkame na hrubku cca 3 mm a formickou vykrajujeme kolieska |
 |
kolieska ukladame na plech vystlaty papierom na pecenie. Pecieme pri 175 stupnoch (teplovzdusna rura) iba 10 minut, maju byt skoro biele. Tie moje boli trochu ruzovejsie akoby mali byt. Nechame v plechu vychladnut. Pripravte si 3-4 plechy na pecenie. Po vybrati poslednej varky stiste teplotu na 90 stupnov (budeme susit snehove venceky) |
 |
ked sa pecie posledna varka koliesok, tak si dajte varit do kastrolika 240 g kr. cukru a zalejte to vodou, iba tolko vody, aby zakrylo cukor (asi 100-120 ml). |
 |
ked zacne vriet, tak znizte teplotu na sporaku ( el. sporak stupen 4). cukor sa ma vyvarit na husty sirup, ale nie skaramelizovat! Cukor varime bez miesania |
 |
kym sa vari cukor, tak vyslahame bielka so stipkou soli. Ked zacnu bielka beliet, tak pridame zvysny cukor ( 120 g) a slahame na lesklu, hustu penu |
 |
uvareny sirup za staleho slahania bielkov pomalicky pridavame do vyslahanych bielkov a este spolu cca 3-5 minut slahame. Na spodu kajstrolika mi ostalo trochu cukru. V ziadnom pripade nevyskrabavajte lebo sa ten cukor nevyslaha a upcha vam to cukrarske vrecko. Kajstrolik po vyliati sirupu si hned namocte do vody. |
 |
pomocou cukrarenskeho vrecka nanesieme penu na upecene linecke kolieska. Kazdy vencek som dvakrat "obtocila" s penou. Susime v rure pri 90 stupnoch 15-20 minut (doporucujem aj aj viacej, moja pena nebola az taka velmi sucha) |
 |
jahodovy dzem (polovicu z 460 g flasky), 1 PL vody a 1 PL rumovej esencie som nahriala v mikrovlnke 1 min. a dobre vymiesala a nechala ochladit |
 |
ususene venceky pomocou cukrarenskeho vrecka naplnime dobre rozmiesanym dzemom a pocakame roztopenou cokoladou |
 |
detail |
 |
xxx |