
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na 1 závin potrebujeme: 250 g hladkej múky, 100 g masla, 2 žĺtky, 125 ml mlieka, 40 g droždia, štipku soli. Na plnku: 200 g pomletého maku, 100 g kryštálového cukru, 150 ml mlieka, 400 g nastrúhaných jabĺk, 50 g kryštálového cukru. Na potretie: jedno vajce, troška mlieka.
POSTUP PŘÍPRAVY
Kúpila som si mriežkovací valček a tak som ho chcela vyskúšať.
Z mlieka, štipky soli, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misky dáme múku, maslo žĺtky, mlieko a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odležať.
Medzitým si pripravíme plnku: Do teplého mlieka pridáme pomletý mak, cukor a spolu zvaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Očistené a nastrúhané jablká podusíme s cukrom.
Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie - postupovala som podľa tohto postupu akurát miesto fólie som použila papier na pečenie: http://foto.dama.cz/foto.php?f=636807.
Na jednu polovicu závinu rozotrieme makovú plnku, na ňu navrstvíme podusené jabĺčka. Druhú polovicu cesta prerežieme mriežkovacím valčekom. Túto polovicu za pomoci papiera na pečenie prehrnieme na náplň. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme troška mlieka. Piekla som na 200 C.
Bol to môj úplne prvý pokus s mriežkovaním a podľa toho to tak aj dopadlo. Mala som závin dosť široký a tak som ho krájala na trojuholníky.
![]() |
Upečený závin |