Bodkovany korpus



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Svetle cesto: 125 g Palmarinu, 1/2 pohara cukru (krupica), 1 a 1/2 pohara polohrubej muky Tmave cesto: 1/2 pohara kyslej smotany 18%-tnej ( ja som davala creme fraiche), 2PL jahodoveho dzemu (kopcovite), 1/2 KL soda BB, 1 PL kakaa (kopcovitu), 2 vajicka

POSTUP PŘÍPRAVY

K mramorovemu korpusu, ktory sa tu na MMB tesi velkej popularite, pridavam recept na bodkovany korpus. Mimochodm recept na mramorovy korpus mam cca 20 rokov poznaceny ako ako recept na babovku. Mna vsak predtym nikdy nenapadlo pouzit ho ako korpus na tortu. No, pravdou je aj to, ze ja nejako moc torty nepekavam:). Mozno dve, tri za rok. Asi by som sa mala polepsit. No, ale spat k tomu bodkovanemu korpusu. Podla mna, tym, ze je takej hutnejsej konzistenicie sa hodi aj pod tazsie torty( myslim tym, kde ide viac kremu, plnky). Chutovo je vyborny a vzhladovo zaujimavy. Jeho priprava nie je narocna a ten vysledny efekt skutocne stoji zato.

najprv si pripravime svetle cesto: na miernom ohni rozpustime tuk, pridame cukor a za staleho miesania ho rozpustime v teplom tuku
do mierne vychladenho tuku pridame muku a vypracujeme hladke cesto
vypracujeme cesto, zabalime do potravinarskej folie a odlozime do mraznicky cca 20 minut . Cesto ma byt dobre tuhe, aby sa nam potom dobre struhalo
ked uz svetle cesto je dobre stuhnute, v miske si rozslahame mixerom vajicka, dzem, smotanu (dajte kopcovite PL smotany aj dzemu). Nech vas nemylia vajicka na tomto fote. Skutocne tam idu iba dve vajcia. (foto som pouzila z minuleho pecenia a tam som sa asi pomylila alebo boli prilis male vajicka, uz si nepamatam presne a bol aj korpus o dost vyssi)
pridame kakao zmesane so sodou bicarbonou a este preslahame (pouzila som mixer)
do kakaovej masy nastruhame svetle cesto . Struhame na velkych ockach (ako jablka)
opatrne zamiesame, ale uz len rucne. Masu vylejeme do tortovej formy s priemerom 26 alebo 24 cm, pecieme pri 180 stupnoch priblizne 30 minut. Dno tortovej formy som vylozila papierom na pecenie, boky som nemastila. Este perlicka na zaver: vraj, ked sa pecie tortovy korpus, tak hned po upeceni ho treba spustit asi zo 60 cm vysky na zem a nechat ho vychladit v tortovej forme. Vraj sa korpus "neprepadne" a piskota ostane pekne rovna. No, ja som nepustala na zem, ale na linke som mala dosku na valkanie cesta. Toto nie je z mojej hlavy, ale som to kdesi citala. PS: Panecku, len nepustajte upeceny korpus dole hlavou, lebo to by ste ho asi potom tazko jedli:)
tu je uz upeceny. Toto je korpus z dvoch vajec upeceny v tortovej forme s priemerom 24 cm. Pri torte lienka je zo styroch vajec a bol aj o dost vyssi