Janssonove pokušenie - zapekané rybie filé so zemiakmi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 8-9 zemiakov * 1 konzerva údených sleďov / z lidla/ * 4 kocky filé * 1 šľahačka 33% * 3 veľké cibule * 2 hrste strúhanky * soľ * vegeta * korenie na ryby * maslo * 100g aidam - nepovinne *

POSTUP PŘÍPRAVY

- originál typické švédske jedlo - je to vlastne taký rybací nákyp - s mojimi menšími úpravami, tak ako to chutí mne

- najskor si cibuľu nakrájame na plátočky a ošmahneme do sklovita na troške oleja
- takéto údené slede som použila - z Lidla a 4 kocky tresk.filé ................ / do original receptu má ísť čisto údená ryba - konkrétne makrela, ale pravdupovediac na mňa to bolo moc preúdené, keď som to 1x robila, možno vo Švédsku majú dostatok iných chutnejších rýb - u nás sa musíme prisposobiť :) /
- filé nakrájame na kocky
a slede tiež
- filé, slede zmiešame dokopy a ochutíme korením na ryby /caa 2 ML zarovno/ a vegetou / 1 ML zarovno/
- ryba prichystaná
- pekáč vymažeme maslom, zemiaky očistíme, nastrúhame buď ručne na veľkom strúhadle, alebo preženieme robotom, osolíme ich
- na zemiaky navrstvíme ošmahnutú cibuľu
a rybaciu zmes
- polejeme smotanou, posypeme strúhankou a dáme plátočky masla /caa 50g / ... zakryjeme alobalom a pečieme caa 35 min pri teplote 200 stupňov, potom alobal odstránime , teplotu znížime na 180 stupňov a dopekáme ďalších 20 min .... pred dokončením možeme posypať strúhaným aidamom - to je nepovinné
- upečené
- no a servírujeme so šalátom ... inak je to veľmi dobré, tie zemiaky sú tam veľmi zaujímavé takto nastrúhané a máme ďalšie papaníčko ako dostať do seba rybku, ktorú by sme mali jesť aspoň 1x týždenne