XXL makovec s pudingovou polevou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KYSNUTÉ CESTO: 500g múky (250g hladkej + 250g polohrubej) * 1 balíček čerstvých kvasníc * 300ml mlieka * 100g rozpusteného masla (príp. Hery) * 60g cukru * 1 vajce * 1 zarovnaná čajová lyžička soli PLNKA: 500ml mlieka * 500g pomletého maku * 170g detskej krupice * 200g práškového cukru (alebo dľa chuti) * 125g masla * 200g jablkovej presnidávky (výborná je domáca) VANILKOVÁ POLEVA: 300ml mlieka * 3/4 balíčka Zlatého klasu * 2 balíčky vanilkového cukru * 2 polievkové lyžice cukru (alebo podľa chuti) * 125g masla (príp. Hery) * 3 bielka

POSTUP PŘÍPRAVY

Okrem toho, že tento koláčik je svojimi rozmermi skutočne obrí :)) , tak obsahuje aj nepochybne obrovskú dávku vápnika. A samozrejme - chutí báječne!!!

Ako prvé si urobíme kysnuté cesto. Pripravíme si kvások: zohrejeme 300 ml mlieka, z ktorých trošku asi 1,5 dcl odlejeme bokom - do neho zamiešame 1-2 polievkové lyžice cukru a rozmrvíme droždie. Zakryjeme utierkou a necháme cca. 15min. odpočívať, kým nám kvások "nevybehne."
Medzitým ako kysne kvások vsypeme do zvyšného mlieka 60g cukru.
Do mliečka taktiež rozklepneme vajíčko a vidličkou rozhabarkujeme.
Napokon ešte pridáme do mlieka 100g rozpusteného masla a všetko spolu premiešame.
Preoseme múku a zamiešame do nej 1 zarovnanú čajovú lyžičku soli.
Najskôr zamiešame do múky mlieko (do ktorého sme zamiešali cukor, vajce a rozpustené maslo).
Do múky taktiež zapracujeme vykysnutý kvások. Cestíčko je potrebné vareškou dobre vymiesiť - čím poriadnejšie ho vymiesime, tým lepšie bude kysnúť. Vznikne nám pomerne lepkavé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme ca. 30min. kysnúť.
Čas, za ktorý nám cesto kysne môžeme využiť na prípravu plnky a polevy. Na plnku si dáme do hrnca s dvojitým dnom mlieko + 200g práškového cukru + 170g detskej krupice a varíme na miernom plameni dokiaľ nám nevznikne hustá kaša. Nezabudnúť stále miešať, inak sa spravia hrudky! (Ak nemáte špeciálny hrniec s dvojitým dnom, tak pridajte cukor až do uvarenej kaše, inak by sa vám pravdepodobne pripaľoval na spodku hrnca).
Uvarená kaša má dosť hustú konzistenciu. Pridáme do nej maslo nakrájané na menšie kúsky, necháme rozpustiť a premiešame.
Do kaše tiež postupne pridávame pomletý mak. Ak by sa nám kaša stala priveľmi tuhá, tak do nej môžte pridať trochu mlieka.
Ako poslednú ingredienciu pridáme do plnky jablkovú presnidávku (tá nám plnku tiež trochu zriedi, takže môžte jej použiť aj viac ako je v návode, ak plnku potrebujete zriediť). Plnku necháme mierne vychladnúť a natrieme ju na vyvaľkaný plát kysnutého cesta (zlepšovák: cesto vaľkáme na trošku pomúčenom papieri na pečenie - krásne vám pôjde odlepiť a odpadne vám robota s čistením dosky).
A ide sa na polevu: z mlieka, Zlatého klasu, vanilkového cukru a 2 polievkových lyžíc cukru si uvaríme puding.
Do horúceho pudingu pridáme na kúsky nakrájané maslo alebo Heru, dobre premiešame, kým sa tuk nerozpustí. Necháme na balkóne trochu vychladnúť.
Z bielkov a druhého balíčka vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý po troškách zamiešame do mierne vychladnutého pudingu.
Takže vyvaľkané kysnuté cesto máme uložené na olejom vymazanom plechu, na ceste máme rovnomerne rozotretú makovú plnku...
Na makovú plnku rovnomerne rozotrieme pudingovú polevu. Už teraz je koláčik véééľmi vysoký - a v rúre nám ešte poriadne nakysne. Makovec ihneď vložíme do vyhriatej rúry na 180 C a pečieme ca. 45min. Treba sledovať! Hlavne sa nezľaknite, keď vám začne rásť v rúre, on vám potom po vychladnutí spľasne. Koláčik krájame najlepšie po vychladnutí.