XXL makovec s pudingovou polevou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
KYSNUTÉ CESTO: 500g múky (250g hladkej + 250g polohrubej) * 1 balíček čerstvých kvasníc * 300ml mlieka * 100g rozpusteného masla (príp. Hery) * 60g cukru * 1 vajce * 1 zarovnaná čajová lyžička soli
PLNKA: 500ml mlieka * 500g pomletého maku * 170g detskej krupice * 200g práškového cukru (alebo dľa chuti) * 125g masla * 200g jablkovej presnidávky (výborná je domáca)
VANILKOVÁ POLEVA: 300ml mlieka * 3/4 balíčka Zlatého klasu * 2 balíčky vanilkového cukru * 2 polievkové lyžice cukru (alebo podľa chuti) * 125g masla (príp. Hery) * 3 bielka
POSTUP PŘÍPRAVY
Okrem toho, že tento koláčik je svojimi rozmermi skutočne obrí :)) , tak obsahuje aj nepochybne obrovskú dávku vápnika. A samozrejme - chutí báječne!!!
 |
Ako prvé si urobíme kysnuté cesto. Pripravíme si kvások: zohrejeme 300 ml mlieka, z ktorých trošku asi 1,5 dcl odlejeme bokom - do neho zamiešame 1-2 polievkové lyžice cukru a rozmrvíme droždie. Zakryjeme utierkou a necháme cca. 15min. odpočívať, kým nám kvások "nevybehne." |
 |
Medzitým ako kysne kvások vsypeme do zvyšného mlieka 60g cukru. |
 |
Do mliečka taktiež rozklepneme vajíčko a vidličkou rozhabarkujeme. |
 |
Napokon ešte pridáme do mlieka 100g rozpusteného masla a všetko spolu premiešame. |
 |
Preoseme múku a zamiešame do nej 1 zarovnanú čajovú lyžičku soli. |
 |
Najskôr zamiešame do múky mlieko (do ktorého sme zamiešali cukor, vajce a rozpustené maslo). |
 |
Do múky taktiež zapracujeme vykysnutý kvások. Cestíčko je potrebné vareškou dobre vymiesiť - čím poriadnejšie ho vymiesime, tým lepšie bude kysnúť. Vznikne nám pomerne lepkavé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme ca. 30min. kysnúť. |
 |
Čas, za ktorý nám cesto kysne môžeme využiť na prípravu plnky a polevy. Na plnku si dáme do hrnca s dvojitým dnom mlieko + 200g práškového cukru + 170g detskej krupice a varíme na miernom plameni dokiaľ nám nevznikne hustá kaša. Nezabudnúť stále miešať, inak sa spravia hrudky! (Ak nemáte špeciálny hrniec s dvojitým dnom, tak pridajte cukor až do uvarenej kaše, inak by sa vám pravdepodobne pripaľoval na spodku hrnca). |
 |
Uvarená kaša má dosť hustú konzistenciu. Pridáme do nej maslo nakrájané na menšie kúsky, necháme rozpustiť a premiešame. |
 |
Do kaše tiež postupne pridávame pomletý mak. Ak by sa nám kaša stala priveľmi tuhá, tak do nej môžte pridať trochu mlieka. |
 |
Ako poslednú ingredienciu pridáme do plnky jablkovú presnidávku (tá nám plnku tiež trochu zriedi, takže môžte jej použiť aj viac ako je v návode, ak plnku potrebujete zriediť). Plnku necháme mierne vychladnúť a natrieme ju na vyvaľkaný plát kysnutého cesta (zlepšovák: cesto vaľkáme na trošku pomúčenom papieri na pečenie - krásne vám pôjde odlepiť a odpadne vám robota s čistením dosky). |
 |
A ide sa na polevu: z mlieka, Zlatého klasu, vanilkového cukru a 2 polievkových lyžíc cukru si uvaríme puding. |
 |
Do horúceho pudingu pridáme na kúsky nakrájané maslo alebo Heru, dobre premiešame, kým sa tuk nerozpustí. Necháme na balkóne trochu vychladnúť. |
 |
Z bielkov a druhého balíčka vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý po troškách zamiešame do mierne vychladnutého pudingu. |
 |
Takže vyvaľkané kysnuté cesto máme uložené na olejom vymazanom plechu, na ceste máme rovnomerne rozotretú makovú plnku... |
 |
Na makovú plnku rovnomerne rozotrieme pudingovú polevu. Už teraz je koláčik véééľmi vysoký - a v rúre nám ešte poriadne nakysne. Makovec ihneď vložíme do vyhriatej rúry na 180 C a pečieme ca. 45min. Treba sledovať! Hlavne sa nezľaknite, keď vám začne rásť v rúre, on vám potom po vychladnutí spľasne. Koláčik krájame najlepšie po vychladnutí. |