Najlepšia kapustnica - vhodná aj na zaváranie



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g kyslej kapusty, za hrsť sušených húb /použíla som už i čerstvé šampiňóny - 1 balenie a bolo to tiež fajn/, 1 PL bravčovej masti, 1 PL hladkej múky, mletá červená paprika, rasca, bobkový list, pár zrniek čierneho korenia, 1 cibuľa, 2 menšie nožičky klobásy, údená šunka v sieťke, hovädzí bujón /asi 2 kocky/, petržlenová vňať.

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si uvaríme šunku. Šunku vyberieme a odložíme, vývar odložíme tiež /má ho byť 1,5-2 litra/. Na masti orestujeme cibuľku, pridáme múku, urobíme zápražku. Odstavíme, pridáme mletú červenú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme ostatné koreniny, sušené huby, a bujón. Zamiešame a pridáme kapustu. Nakoniec na vrch položíme klobásku v celosti a varíme 1/2 hodiny. Potom ju vyberieme, nakrájame na kolieska, šunku na kocky asi 2 cm a vložíme do polievky. Ochutnáme a dokoreníme /sójová omáčka, soľ, vegeta, štípľavá paprika/, a nakoniec dáme petržlenovú vňať. Ak bude málo vývaru, treba aj vodu. Niekedy ešte pridám hladkú múku rozhabarkovanú v troche vývaru, lebo rodina ľúbi hustejšiu kapustnicu.
Podáva sa s chlebom.
Túto kapustnicu robievam vo väčšom množstve a zaváram ju do 7 dc pohárov pri 85 stup. Keď nemám čas variť, proste otvoríme pohár a máme obed ako stvorený. Kapustnica chutí ako čerstvá aj po roku.